Kõikide testi läbinute ja oma andmed edastanute vahel (testi saad teha SIIN) loosib Svea Finance välja auhinna — 500 eurot puhtalt kätte. Lisaks saad pärast testi läbimist kokkuvõtliku hinnangu oma üldisele finantsolukorrale ning mõned soovitused kuidas seda veelgi tugevdada!

Euroraha

“Eestlastele on ikka meeldinud võrrelda oma jõukust naabritega — kellel on parem auto, kellel suurema ekraaniga televiisor, kes käib rohkem reisimas jne. Kui võtta need edukuse mõõdupuuks, on võrdlusmoment üsna kergesti saavutatav, kuid järeldused võivad olla üsna ebatäpsed, sest materiaalset jõukust saab hinnata läbi inimese majandusliku sõltumatuse. Seega tuleks lisaks varadele muuhulgas hinnata ka isiku olemasolevaid finantskohustusi — nii kaua kuni igakuised sissetulekud ületavad igakuiseid kohustusi ja teisi püsikulusid, on olukord kontrolli all. Siiski peaks kõik inimesed koguma mõne kuupalga suuruse rahalise reservi, et vähemalt lühiajaliselt elada üle võimalik sissetulekute vähenemine või kaotus ja võita aega ümberkorraldusteks.” ütles Svea Finance tegevjuht Eric Puulmann, kes soovib testi toetamisega pöörata inimeste tähelepanu vajadusele teha tarbimis- ja laenuotsuseid läbimõeldult. “Kodud ostetakse laenuga, auto liisinguga ning televiisor näiteks järelmaksuga. Laenamine ja krediiditoodete kasutamine on sama normaalne ja õigustatud tegevus nagu saia ostminegi, kui seda teha parajas koguses ja õige hinnaga. Saia ostmise võrdlusega jätkates, me ju ei ostaks poest arutult kallist saia või koguses, mida me niikuinii ära ei suuda süüa.”

Puulmann toob välja mõned lihtsad nõuanded ostude sooritamisel:

  • Alustama peaks toote valikust — osta toode, mis vastab Sinu vajadustele, mitte see, mis oleks naabri omast suurem/uhkem.
  • Teiseks tee selgeks, kas sooritad ostu oma säästudest või pead kasutama mõnda krediidilahendust. Kui viimane on vajalik, tee alati eelnev põhjalik kodutöö ja tutvu erinevate krediidipakkujate tingimustega ja poes küsi alati võrdlevaid järelmaksu või liisingupakkumisi ja kontrolli, mis on ühe või teise pakkumise krediidi kogukulu ja krediidikulukuse määr — mida madalamad need kaks näitajat on, seda odavam ja mõistlikum on pakutav finantseerimislahendus.
  • Pane tähele, et viimasel ajal kasutavad mitmed finantseerijad metoodikat, kus intressi arvestatakse ostuhinnalt, mitte laenujäägilt. Sellisel juhul saab finantseerija näidata madalat intressimäära, kuid tegelikult on sellise laenu hind pea kaks korda kallim, kui sama määraga laenujäägilt arvestatava intressi puhul.
  • Ka juba olemasolevate laenude korral võid uurida võimalusi nende refinantseerimiseks odavamate laenupakkumiste kaudu. Selliselt toimides näitad üles hoolivust iseenda majandusliku heaolu kasvatamise suhtes.

Niisiis, kui jõukas on Sinu naaber tegelikult ja kuidas paistab Sinu jõukus välja üle-Eestilises võrdluses? Need küsimused leiavad lahenduse, kui osaled mängulises küsitluses „Terve Eesti rahakotitest 2016“. Saada testi link ka naabrile, et üksteist mõõdupuul võrrelda.

Kõigi osalejate vahel loositakse välja võitja, kes saab 500 eurot puhtalt kätte. Testi täitmine on anonüümne.

Küsitluse ilmumist toetab ja auhinnaraha paneb välja Svea Finance AS, kellel on üle 30 aasta rahvusvahelisi kogemusi tarbijakrediitide valdkonnas ning tuhandete klientide usaldus.

Jaga
Kommentaarid