Investor, keda kutsutakse lihtsalt "kutiks" ilmus turule poolteist aastat tagasi tehes esimesel päeval tehinguid 450 miljoni dollari eest, vahendab Bloomberg. See oli kaks korda tolle päeva keskmisest mahust kõrgem. Anonüümne investor teeb senini kasvava tihedusega riskantseid tehinguid, mis aga hirmutab teisi mängureid, sest viimased ei suuda ennustada, millal ta taas turgu ründab.

Teised turuosalised ei suuda ka kuidagi mängurit tuvastada. Nii kammib Istanbul Portfolio maakler Turgai Ozaner igapäevaselt kauplemisaruandeid lootuses tundmatut paljastada, kuid seni on need jäänud vaid luhtunud katseteks.

„Keegi ei tea midagi kindlat. Ja see toimub Türgis, kus me tavaliselt teame, mis toimub," lausus investor.

Tundmatu vahetab piisavalt sageli maaklerkontorit, mis tema otsinguid raskendab. On teada, et hetkel kaupleb ta Yatirim Finansmani vahendusel. Sellega on senine väikefirma, mis kogu turu tehingute mahust hõlmas vaid umbes 2%, edestanud isegi turuliidrit UBSi. Jaanuari- veebruarikuu kokkuvõttes tehti Yatirim Finansmani vahendusel tehinguid 1,23 miljardi Türgi liiri eest, UBSil oli vastav näitaja 720 miljonit liiri.

„Ta on kui elevant portselanipoes. Tal on teiste mängijatega võrreldes nii suured taskud, et suudab turuga manipuleerida just nii nagu tal pähe tuleb," ütleb Ak Portfoy juht Kerem Baikal.

Turuosalised seostavad tundmatu tegevust kauplemisrobotitega. Istanbuli börsil võeti eelmisel aastal kasutusele uus andmetöötluskeskus, eesmärgiga meelitada ettevõtteid, mis eelistavad inimeste asemel algoritme.