„Prognoosides lähiaja kütusehindade liikumisi Eestis, siis võib eeldada, et lähipäevadel tõusevad jaehinnad veelgi. Hindan, et selle nädala hinnakasvuks võib kujuneda 1,5-2 senti liitri kohta,“ märkis Vaht.

„Ka tänased maailmaturu hindade liikumised on hinnatõusu pigem toetavad, sest näiteks bensiinihind on täna tõusnud juba üle 5 dollari tonnist ehk ligikaudu 0,5 senti liitrist,“ lausus Vaht.

Kütuste hindu juhivad Vahti sõnul hetkel peamiselt uudised USA bensiinihooaja algusest, kus bensiini nõudlus on viimase nelja nädalaga suurenenud 4% võrra, samal ajal on USA bensiinivarud langenud hooajale ootuspäraselt. Bensiini osas on hinnatrend maailmaturul tõusus. Diislikütuse osas on tarbimine USA-s viimase nelja nädala jooksul langenud 2% võrra ning varud näitasid 1 kvartalil ebatavalist kasvu. „Seega lähemas perspektiivis võiks diislikütuse hind maailmaturul liikuda natuke allapoole, kuid pikas plaanis on siiski toetus hindade kasvule,“ rääkis Vaht.

Maailmaturuhindu liigutavad peamiselt ikka uudised. Nõudluse kasvu ja varude vähendamist ning Lähis-Ida ebastabiilsust peegeldavad uudised tõstavad hindu ning vastupidi. „Ühel hetkel võivad hinnad liikuda ühes suunas, kuid piisab uuest vastupidisest mõjusast uudisest, kui hinnad hakkavad liikuma teises suunas. Igasugune prognoos on tagantjärgi täppisteadus ning kütuseturul peame seetõttu leppima paratamatusega, et hindade prognoosimine on keeruline ning iga prognoos baseerub hetke turuolukorral ning hetke uudistel,“ tõdes Vaht.