„Olen märganud, et töötuse probleem on suur ja jõuludega seotud kampaania tundus hea idee,” lausus Tallina Zellu kirbuturu organisaator Alexander Peremees selgituseks, miks otsustati töötutel detsembrikuus võimaldada turul ilma kohatasu lunastamata müümas käia. Arvestades, et müüja osavõtutasu kahe päeva eest on 150 krooni, hoiab töötu kokku nii mitmegi leiva raha.

Kahe nädalavahetuse jooksul käis Zellus oma kaupa pakkumas ligi 70 töötut, enamjaolt kauplesid nad koduse kraamiga: riiete, lauanõudega vms. „Müük läks neil ka hästi,” ütles Peremees laupäeva õhtupoolikul. „Täna üks puudega töötu – ta on tumm – müüs oma laua täiesti tühjaks. Kaupa polnud küll väga palju, aga ikkagi üks suur kilekotitäis riideid ja lauanõusid.”

Juuksurisse odavamalt

Peremees märkis, et töötute müüjate seas oli vene keelt kõnelevaid inimesi eestlastest mõnevõrra rohkem, aga mitte väga märgatavalt. „Müüja profiil on hilisemas keskeas naisterahvas,” märkis ta.

Kuna Zellu kirbuturg praeguseks tegevuse lõpetab, saab otsa ka töötutele loodud tasuta müügivõimalus.

Paari nädala jooksul enne jõulupühi pakub töötutele odavamat juukselõikust ning ripsmete ja kulmude värvimist salong Iluter, mis asub Pärnu maanteel hotelli Palace läheduses. „Näiteks tavahind meestele juukselõikuse eest on 120 krooni, töötule aga 75,” võrdles Iluteri juhataja Maini Saks-Stager.  Septembri lõpus pakuti seda võimalust samuti, paraku käis juukseid lõikamas väga vähe töötuid. „Alla kümne inimese,” täpsustas Saks-Stager. „Üks inimene tuli ka Soome töötutõendiga ja kuigi Soome töötud meie töötutega võrreldes puudust ei kannata, lõikasime ta soodushinnaga ära. Me polnud ju määratlenud, et töötu peab Eestist olema,” meenutas juhataja. „Aga see on siiski mõeldud Eesti töötutele just sellepärast, et neil on majanduslikult raske.”

Sellest nädalast pääsevad töötud Narva muuseumi sama hinnaga mis kooliõpilasedki ehk tavahinnast umbes 50% odavamalt. Töötutel on ju senisega võrreldes enam vaba aega, ja et nad saaks seda otstarbekalt kasutada, pakubki muuseum neile külastusvõimalust väikese tasu eest.

Muuseumi direktor Andres Toode märkis, et kaalumisel oli ka täiesti tasuta variant, kuid see tundus ebaõiglane õpilaste suhtes, kes peavad pääsme eest maksma, kuigi neil samuti puudub sissetulek.

Töötus turunduses

•• Kevadel tuli Amserv Auto välja kampaaniaga: soetad täna auto ja kui sind kahe aasta jooksul koondatakse, ostame auto liisingu jääkväärtusega tagasi. Amservi turundusdirektor Tuuli Kruusimägi märkis, et seni pole ükski isik, kes selle klausliga endale auto soetas, autot tagasi toonud.

•• „Inimesed käituvad nii suurte ostude puhul vastutustundlikult, küll aga saime neile pakkuda järgnevaks perioodiks kindlustunnet,” arvab Kruusimägi.

•• Salongi külastatavus oli kampaania ajal hea.