Võitluse objekt on maailma ühed suuremad vasemaagivarud. Nimelt lõpeb augusti keskel konkurss, kes saab litsentsi teisel pool Baikalit Tsˇita oblastis asuva Udokani leiukoha kasutuselevõtuks. Tsˇita oblast on kuulus selle poolestki, et seal istub vangis Jukose asutaja Mihhail Hodorkovski. Mängus on 15 miljonit tonni vaske ehk suuruselt maailma kolmas vasemaagi leiukoht. Seal asub kolmandik Venemaa vasevarudest, lisaks 7500 tonni hõbedat ja 2000 tonni kulda.

Sellist erastamist pole Venemaa ammu näinud, sest Forbesi andmetel osalevad selles Venemaa kõige rikkam ärimees Oleg Deripaska (varandus 28,6 miljardit dollarit), rikkuselt kuues Vladimir Potanin (22,4 miljardit), rikkuselt nr 15 Iskander Mahmudov (12,1 miljardit), rikkuselt nr 19 Ališer Usmanov (9,5 miljardit) ning Venemaa “riiklikud oligarhid”: Rostehnologia boss Sergei Tšemezov ning Vene Raudteede boss Vladimir Jakunin. Vene ajakirjanduse andmetel esitatakse erastamiseks praeguse seisuga kolm pakkumist.


Ühisettevõtte Vene Vask on moodustanud Jakunini Vene Raudteed, Mahmudovi Uurali mäemetallurgiakompanii ning riiklik Vnešekonombank. Teise alliansi moodustasid Tšemezovi Rostehnologia, Potanini Norilski Nikkel ning Usmanovi Metalloinvest. Kolmanda pakkumise taga on Deripaska Baaselement.

Erastamist korraldab Venemaa loodusressursside ministeerium, mis allub peaminister Vladimir Putinile. Erastamise teeb põnevaks asjaolu, et kõigil kolmel konkurendil on Putiniga väga head sidemed.

Välisfirmad ei saa osaleda

Jakunin on Putini kauane suvilanaaber veel Peterburi-päevadest. Tšemezov, kelle alluvusse kuulub Venemaa relvaeksportija Rosoboroneksport ning mitu suurt riigifirmat (näiteks AvtoVaz), töötas koos Putiniga 1980-ndate keskel samal ajal Dresdenis ning on tihedalt seotud Putinit ümbritseva silovik’ide klanniga. Kremlile ustav Deripaska on tuntud oma ütluse poolest, et kui on vaja, siis on ta nõus kõik oma firmad riigile üle andma.

Ališer Usmanovit peetakse omakorda uuele Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile lähedaseks ärimeheks, sest nad tegutsesid koos Gazpromi juhtimisel. Medvedeviga on head sidemed ka Vnešekonombankil, mis on üks Venemaa suurimaid panku, asutatud kunagise Nõukogude Liidu välismajanduspanga baasil.

Udokani leiukoht kuulub Venemaa strateegiliste varude hulka ning seetõttu ei saa välisfirmad selle erastamisel osaleda.

Seni ei oska keegi ennustada, kes oligarhidest võidab. Vene Vase (Jakunin ja Mahmudov) esindaja ütles hiljuti ajalehele Kommersant, et võitja valimine on poliitiline otsus, rahaline pakkumine ei ole nii tähtis.

Eelmisel suvel Kremli presidendivalimistel üheks mustaks hobuseks peetud Tšemezovil on väga auahned plaanid. Ta tahab oma alluvusse saada Vene riigile Mongoolias kuuluvaid suuri  kaevandusi ning unistab maailma ühe suurema niklitootja, praegu erakätesse kuuluva Norilski Nikli ühendamisest Rostehnologiaga. Nii moodustuks maailma suurim mäemetallurgiakompanii.

Udokani leiukoht

•• Maailma suuruselt kolmas vaseleiukoht asub geograafiliselt väga soodsas kohas, Tsˇita oblastil on piir Hiinaga.

•• Hiina metallurgiatööstus areneb tohutu tempoga ja kaevanduse tulevasele omanikule on suur Hiina turg garanteeritud.

•• Ka infrastruktuuri mõttes asub vasekaevandus soodsas kohas, oblastit läbib Siberi tähtsaim raudtee Transsib ning üks suuremaid maanteid otse Vaikse ookeani äärde Habarovskisse, kus asub sadam.

•• Raudteest asub Udokan 22 kilomeetri kaugusel.

•• Eksperdid arvavad, et erastamishind võib ulatuda vähemalt viie miljardi dollarini.