Lääne sanktsioonid hakkasid mõjuma ning valusalt saavad pihta ka Vene ärimehed.

Esiteks nafta hinna langus. Hind kukkus kahe nädalaga 100 dollarilt barreli eest 60 dollarile barreli eest. Venemaale on väidetavalt vaja, et nafta hind oleks üle 107 dollari barreli eest.

Vene rubla kukkumine on olnud meeletu. Jaeketid ei suuda rubla kukkumisega sammu pidada, nii kiiresti ei suudeta lihtsalt hindu muuta. Just seetõttu keeldus Apple oma tooteid rublades müüma.

Kõige otsesem mõju Venemaa ülirikastele on aga riigi aktsiaturu kukkumisel. Näiteks Ališher Usmanov omab 20% MegaFoni aktsiatest ning aktsia hind on aastaga kukkunud 60%. Tema enda varandus on kahanenud 25%. Ta kaotas hiljuti Venemaa rikkaima inimese tiitli.

See tiitel kuulub nüüd Viktor Vekselbergile, kel on täna varandust 13,6 miljardi dollari eest. Mõni nädal tagasi oli see summa aga 17 miljardit.

Viimaste päevadega on Venemaa miljardärid kaotanud kokku 10 miljardit oma varandusest. Alates 1. novembrist aga lausa üle 60 miljardi dollari. Mõnedel miljardäridel on peaaegu üleöö kadunud pool varandusest. Olukorra muudab hullemaks see, et keegi ei tea, millal see õudusunenägu läbi saab.

Siin on nimekiri viiest suumimast kaotajast. Võrdulus siis 1. novembri seisuga.

Vladimir Lisin

Novembris: 16,3 miljardit

täna: 7 miljardit (kukkumine 57%)

 Vagit Alekperov

Novembris: 14 miljardit

täna: 6,7 miljardit (kukkumine 52%)

Leonid Mihhelson

novembris: 16,3 miljardit

täna: 9,2 miljardit (kukkumine 43%)

Sergei Galitski

november: 13,4 miljardit

täna: 8,1 miljardit (kukkumine 39,5%)

Viktor Vekselberg

november: 17,6 miljardit

täna: 13,6 miljardit (kukkumine 22%)