Täna algab Harju maakohtus kohtupidamine kahekordse olümpiapronksi ja äpardunud ärimehe Indrek Pertelsoni ning tema kamraadi Margus Dintšenko üle.

Spordiklubi Arigato oli Indrek Pertelsoni projekt, milles endise judoka pikaajaline sponsor Eesti Talleks osales finantsinvestorina. Pertelsoni väljamõeldis jäi siiski lühiajaliseks komeediks. 2008. aasta alguses avatud keskus lõpetas fiaskoga sama aasta sügisel.

Mullu suvel sai Pertelson süüdistuse ärikeelu rikkumises, raamatupidamise korraldamise nõuete teadvas rikkumises, pankrotiavalduse esitamise kohustuse täitmata ja aktsionäride üldkoosoleku ettenähtud korras kokku kutsumata jätmises. Pankrotiavalduse esitamata jätmise kuriteokoosseis kahju tekitamist otseselt ette ei näe ja seetõttu polnud võimalik tsiviilhagi esitada.

Samas on kriminaalmenetluses tuvastatud, et Eesti Talleksile kuulunud AS-i Haabersti Perespordikeskus, mis haldas tuntud spordiklubi Arigato, puhaskahjum oli ainuüksi 2008. aasta esimesel poolaastal 15,9 miljonit krooni, mida oleks pankrotiavalduse õigeaegse esitamisega olnud võimalik vältida.

Tõendeid on ebapiisavalt

Kohtu alla minevatelt juhatuse liikmetelt Pertelsonilt ja Dintšenkolt ei ole suure tõenäosusega võimalik tekitatud kahju välja nõuda, kuna kohtulikus süüdistuses pole firma vara raiskamist või omastamist neile süüks pandud tõendite ebapiisavuse tõttu. Eesti Talleks on Indrek Pertelsoni tegevuse tõttu kandnud kahju hinnanguliselt 3–3,5 miljonit eurot: see on spordiklubi ehitushinna ja väärtuse vahe, lisaks tegevuskahjum kuni pankrotini.