Lilbok polnud trahviga nõus ja esitas liikluskorralduskeskusesse avalduse otsuse muutmiseks ning trahvi vähendamiseks. Otsuse ootuses jättis ta trahvi maksmata. Vastus avaldusele oli eitav. 13. veebruaril 2002 kandis Lilbok internetipanga kaudu trahvisumma üle ja arvas, et sellega on lugu lõppenud.

Valel aadressil

Kuid alles eelmisel nädalal sai Lilbok teada, et kohtutäitur on nõudnud temalt juba 2002. aastast nii trahvi kui ka täituritasu maksmist.

Juhtunust nördinud Lilbokid otsisid üles kohtutäitur Elin Vilippuse, kes tutvustas neile kogu asjaajamise toimikut, näitas ka kirju, mida ta oli saatnud, paraku Lilboki endisele aadressile. «Huvitav, et liikluskorralduskeskuse eitav vastus tuli küll õigel aadressil, aga täituri kirjad läksid ei tea kuhu,» imestas Lilbok.

Kohtutäitur avaldas vastava teate ka ametlike teadaannete seas. Et parkimistrahv juba tasutud, sellekohast teadet polnud Vilippus saanud, kuigi võla sissenõudja oleks pidanud teda teavitama. Kui võlgnikust polnud ikka midagi kuulda, saatis täitur pankadele nõude arestida pangaarve. Nii Hansa- kui ka Ühispank vastasid, et Lilbokil arve puudub.

Lilbok imestas, kuidas Hansapank, kuhu tema pension iga kuu laekub, sai nii vastata. “Pangal oleks olnud lihtne nõutav summa arvelt maha võtta, siis poleks vaja olnud autot arestida,” kurtis ta.

Kohtutäitur Elin Vilippus meenutas toimikut appi võttes oma tegevust võla sissenõudmisel. Kuna rahvastikuregistri järgi võlgnikul elukoht puudus, Tallinna linnakantseleist saadetud avaldus alustada maksmata trahvi sissenõudmiseks täitemenetlust kandis samuti endist aadressi ja see oli kirjas ka maksuametisse esitatud tuludeklaratsioonil, siis saatiski ta kõik kirjad sinna. Kui pangad teatasid, et võlgnikul kontot pole, oligi loogiline jätk arestida auto.

Praeguseks on kaua taga otsitud võlglane tasunud ka 305 krooni täituritasu ja auto on vabastatud aresti alt.

ARK-i infotalituse peaspetsialist Jaana Torn tunnistas, et juhtumeid, kus omanik saab alles ARK-is teada sõiduki arestimisest on varemgi ette tulnud.

Kuidas saada teada võõrandamiskeelust:

•• ARK-i infotelefoni 620 1200 kaudu;

•• SMS-teenus, maksab 25 krooni. Teenust saavad kasutada kõikide mobiilsideoperaatorite kliendid. Lühinumbrile 13013 tuleb saata sõnum: ARK (tühik) sõiduki registreerimismärk. Näiteks: ARK 123ABC

•• Vastusena edastatakse liiklusregistris olevad andmed järjestuses:

1. Registreerimismärk

2. Mark, mudel

3. Mootori töömaht/võimsus

4. Esmaregistreerimise/valmistamise aasta

5. Värv

6. Esmaregistreerimise kuupäev Eestis

7. Piirangud: 0 – ei ole piiranguid, 1 – võõrandamise keeld, 2 – ärandus.

•• Varastatud sõidukite kohta on online-andmebaas politseiameti kodulehel.

•• Inimestel on võimalik oma täiteasju puudutava infoga tutvuda internetis kodanikuportaali ehk x-tee kaudu, kasutades selleks ID-kaarti või internetipanka.

Allikas: ARK