„Ehkki eksperthinnangu (rahvakeeli ja seetõttu edaspidi hindamisakti) tellimine on tavapäraselt ostja mure, kuna akt on laenu taotlemisel üks alusdokumentidest, tuleb tunnistada, et müüjate poolne käik akt juba varem ära tellida on mõjus müügivahend,“ ütleb Pindi Kinnisvara eluruumide hindamisosakonna juhataja Margus Pilv.

Suuremates kinnisvaraportaalides on sadu kuulutusi, kus on lisainfona kirjas, et näiteks 500 000 krooni maksva korteri kohta on olemas ka kuu tagasi tellitud, hetkel kehtiv maineka büroo hindamisakt samuti 500 000 kroonile.

See veenab Pilve sõnul ostuhuvilist koheselt objekti hinna adekvaatsuses ning leevendab võimalikku pinget, mis võib tekkida, kui ostja soovib valitud eluaset soetada, ent hiljem selgub, et kinnisvarabüroode hindamisekspertide hinnangul on vara turuväärtus madalam, kui ostuhind. „See aga omakorda tekitab segadust pangas, sest vähemalt maksimaalses määras laenuvõtmine muutub ilma lisatagatisteta võimatuks. Sellises olukorras tõstatekse ostja omafinantseeringumäära, mis paljudele aga vastuvõetav pole,“ selgitab Pilv.

Vähem oluline pole hindamisakti tellimine omaniku poolt enda hingerahu saavutamiseks, et teada täpselt, kui palju on antud hetkel võimalik oma vara eest küsida ja ka ostja leida. Ehkki tegemist on väikese lisakuluga, tasub see ära, sest vale metoodikaga on lihtne määrata liialt kõrge hind, mis kellelegi huvi ei paku.

„Isikud, kel raha vähem või lihtsalt ei soovi lisakulusid kanda, käivad analüüsidega tegelevates kinnisvarabüroodes konsultatsioonidel, sest üha vähem kuulatakse „naabrinaine müüs eelmisel aastal“ või „ma olen kuulnud, et...“ stiilis jutte ja tõsise müügi korral keskendutakse aina rohkem faktidele,“ kinnitab Pilv. „Hindamisakt koos värskete võrreldevate tehingutega samas piirkonnas on aga parim abimees õige otsuse tegemiseks. Sama kehtib muidugi ka juhul, kui omanik on oma vara hinnanud madalamalt, kui see tegelikult väärt on – tellitud akt annab täpsema hinna.“

Pilve sõnul on eelpool kirjeldatud trend ilmselt siiski lühiajaline. Kui eeldatavalt paari aasta jooksul turg oma tasakaalu saavutab ning ostjate ning müüjate suhtarv ühtlasemaks muutub, proovivad varaomanikud kõik kulud taas ostja kaela veeretada. „Kuniks aga turul on ülepakkumine, on see ainult positiivne, et juba tehingueelselt akti tellinud müüjad harivad nii ennast kui ka aitavad ostjatel pakkumisterägastikus orienteeruda.“