Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt suureneb 2003. aastal omavalitsustele laekuv üksikisiku tulumaks 386,6 miljoni krooni võrra. Toimetulekutoetuste maht tõuseks 443 miljoni kroonini ja munitsipaalkoolide õpetajate töötasudeks nähakse ette 1,605 miljardit krooni.

Valitsuse ja omavalitsuste koostöökogu esindajad pidasid täna 2003. aasta eelarve läbirääkimiste esimese vooru, kuhu tänavu on regionaalminister Toivo Asmer algusest peale kaasanud ka teised ministrid.

Täna oli omavalitsuste esindajate ees rahandusminister Harri Õunapuu, kes tutvustas väljatöötatud tasandusfondi põhimõtteid. Rahandusministri pakutud variant võtab arvesse elanike arvu omavalitsustes ja erinevatele elanikkonna gruppidele tehtavate kulutuste erisusi, teatas ETAle regionaalministri büroo.

Asmeri sõnul peaks rahandusministeeriumi poolt pakutud süsteem tasandusfondina toimima, kuna tervelt 214 omavalitsuse toetussummad suurenevad võrreldes 2002. aastaga. Seejuures suurenevad 119 omavalitsuse toetussummad rohkem kui 25 protsenti.

Omavalitsusliitude koostöökogu esitles valitsuse esindajatele omavalitsuste taotlusi tulevaks aastaks. Koostöökogu taotleb raha teede ja tänavate korrashoiuks ning omavalitsuste eelarvest palka saavate lasteaedade pedagoogide ja kultuuritöötajate palgatõusuks.

Koostöökogu tegi ettepaneku lükata pedagoogide osas töö- ja puhkeaja seaduse rakendamine edasi, sest omavalitsustel puudub raha, et kompenseerida töökoormuse vähenemisest tuleneva palga vähenemise. Koostöökogu taotleb ka koolisööklate Euroopa Liidu nõuetele vastavusse viimise tähtaja pikendamist.