„Peeglike, peeglike seina peal, kes on rikkaim sportlane kogu maal?" küsib Michael Jordan. „Michael, olete küll rikas te, ent Ion Ţiriac on kaks korda rikkam veel," vastaks peegel.

Jordani vara väärtus ületas sel aastal maagilise 1 miljardi dollari piiri. Ta teenib lillegi liigutamata 100 miljonit dollarit aastas ehk 274 000 dollarit päevas. Paraku on ta jõukuselt teine spordimees maailmas. Arvestatud on nii tänaseid kui ka eilseid kuulsusi.

Ion Ţiriaci nime peaks Ida-Euroopa vanema põlvkonna spordisõbrad kuulnud olema, USAs teavad teda vähesed. Tegemist on endise Rumeenia tennisistiga, kelle sportlaskarjääri tippaastad jäid 1970ndate ja 1980ndate aastate kanti.

Ta sündis Transilvaanias ning teenis tenniseväljakutel hüüdnime „Krahv Dracula". Ion oli võimas sportlane, enne tennisekarjääri mängis ta Rumeenia jäähokikoondises ning osales 1964. aasta olümpiamängudel.

Kuid koos kaasmaalase Ilie Năstasega moodustati tol ajal maailma üks kardetumaid paarismängupaare. Năstase hüüdnimi oli „Vastik" (Nasty). Seega oli tegemist tõepoolest kurjakuulutava paariga. 1966. aasta Prantsue lahtistel meistrivõistlustel saadi teine koht. See oli nende esimene suurturniir. 1970. aastal turniir võideti.

Ţiriac võitis karjääri jooksul 22 paarismängu tiitlit ja 294 mängu. Üksikmängijana ta nii edukas ei olnud, võites 167 mängu, kuid mitte ühtegi suurturniiri.

Eeskujuliku karjääri tulemusena sai mehest nõutud treener. Esialgu juhendas ta Ilie Năstaset, aga peagi ka Mary Joe Fernándezit, Guillermo Vilast, Marat Safinit, Steffi Grafi ja Goran Ivaniševići. 1984. kuni 1993. aastani juhendas ta maailma esinumbriks sakslase Boris Beckeri.

Haistis võimalust

Boris Beckerit treenides veetis Ion suure osa oma ajast Saksamaal. Võib vaid ette kujutada, kui huvitav oli rumeenlasel Saksamaal elada, eriti 80ndate lõpus. 1989. aastal langes Berliini müür. Ion Țiriacil olid nüüd käes trumbid, kuidas lõigata uuest situatsioonist kasu. Tal oli raha, kogemusi, tuntust, kontakte ning ka julgust teha midagi ära. Ta mõistis, et peagi hakkab post-kommunistlik Rumeenia arenema.

1990ndal aastal lõi mees Banca Țiriaci, erapanga. Siis tulid kinnisvaraäri, automüügiäri, lennu- ja kindlustusfirma. Tema käes on ka suur kommertskinnisvara portfell.

1990. aastal pani Ion aluse ka Madridi lahtistele meistrivõistlustele, mis on tänaseks kasvanud väga oluliseks tennisesündmuseks. Tal on turniiri eksklusiivne litsents tänapäevani ning mees loodab, et sellest saab ühel heal päeval Grand Slami turniir.

Banca Ţiriac on aastate jooksul mitu korda osalenud erinevates liitumisprotsessides ning täna on selle nimi UniCredit Ţiriac Bank. See on üks riigi suuremaid panku ning neil on 17 Euroopa riigis 8000 harukontorit. Ioni käes on 45% pangast.

Profisportlasena teenis mees kokku ligi 5 miljonit dollarit, kuid kaks aastat pärast Berliini müüri langemist oli mehel vara juba 100 miljoni dollari eest. 2000. aastaks oli summa kasvanud 500 miljonini ning 2005. aastaks 900 miljonini.

2013. aastal valiti mees tennise kuulsuste halli nimistusse.

Täna on tema vara väärtus 2 miljardit dollarit ning ta on ülivõimsalt rikkaim mees Rumeenias. Teisel kohal olev inimene on 500 miljoni dollari kaugusel. Ta oli esimene Rumeenia miljardär ning on maailma rikkaim sportlane.