Ehk olete pannud tähele, et kui filmides või seriaalides sünnipäevalaulu lauldakse, siis ei ole see päris see üle maailma tuntud lauluke. Selle viis ja sõnad on tihti moonutatud. Miks? Sest produtsendid ei ole soovinud laulu esitamise eest tasu maksta.

Warner/Chappelli omanduses olevat laulu ei tohiks tegelikult laulda isegi ettevõtte üritusel või mis iganes suuremat seltskonda hõlmaval sündmusel. Kui sa just maksta ei taha.

Eile muutus aga kõik, kui Los Angelese föderaalkohtunik üllatas maailma, kui lõpetas Warner/Chappelli rahamasina töötamise ning loo autorikaitse. „Happy birthday" on nüüd ametlikult autorikaitsest vaba ja seda võib igal pool tasuta laulda.

Tundub jabur, et selline olukord on kestnud juba 25 aastat, kus üks ettevõte lõikab nii populaarselt laulult kasu. See pidi algselt nii kestma aastani 2030.

Selle loo käekäigu kohta saad täpsemalt lugeda siit.

Olgu vaid öeldud, et Warner/Chappell võttis igalt filmi- või seriaalitootjalt 10 000 kuni 25 000 dollarit, et laulu ühekordse esitamise eest. See on karm summa, mida väga tihti ei oldud nõus maksma. Ettevõte teenis siiski laulujupi pealt ligi 2 miljonit dollarit igal aastal (5500 dollarit päevas). Kokku on laul toonud sisse 50-100 miljonit dollarit. See teeb "Happy birthdayst" läbi aegade enim sisse toonud laulu.

Kohtukaasus

2013. aastal andis New Yorgi filmitootja Jennifer Nelson sisse hagi Warner/Chappelli vastu. Ta väitis, et laulu autoriõigused ei päde ning see peaks kuuluma kõigile tasuta laulmiseks ja kasutamiseks. Jennifer kogus hulga tõendeid, et tegelikult oleks laul pidanud avalik olema juba aastast 1920.

Ja eile tehtigi ajalooline otsus ning tänasest võib laulu täiest kõrist tasuta laulda.