CNN Money kirjutab OPECi täna avaldatud aruandele tuginedes, et kartell suurendas naftatootmist ligi 33,4 miljoni barrelini päevas. See on uus tootmisrekord ning ületab eelmise aasta keskmist päevast toodangut 1,3 miljoni barreliga.

Tootmise kasvu tõid Iraak, Nigeeria ja Liibüa. Kõik need riigid on terrorismikonfliktide tõttu pidanud naftatootmise katkestuste all kannatama. Iraagi päevane naftatootmine kerkis augustiga võrreldes 100 000 barreli võrra 4,5 miljoni barrelini päevas.
Nigeeria ja Liibüa suurendasid tootmist samuti umbes 100 000 barreli võrra päevas.

Värsked andmed annavad tunnistust sellest, kui raske on OPECil viimase kaheksa aasta esimest tootmise kärpimise otsust tegelikkuses ellu viia.
Algne kokkulepe aitas toornafta barreli hinna kergitada ülespoole 50 dollari taset, kuid põhinüansid tuleb veel kartelli järgmisel, novembrikuisel kohtumisel kokku leppida.

Nafta ületootmine on viimase kahe aasta jooksul hoidnud hinna languses, sest maailma suuremad naftatootjad tahtsid oma turuosa hoida ning ei olnud nõus tootmist vähendama.
See strateegia kandis vilja: kui 2014. aasta aprillis andis Opec kogu globlaalsest naftatootmisest vaid 32,6%, siis nüüd 35%.

Samas on madal hind sundinud naftatootmisest elatuvaid riike kulusid kärpima.

Saudi-Araabia ütles esmaspäeval, et katsed suuri naftatootjaid kokkuleppe detailides ühisele arusaamisele saada, liiguvad soodsas plaanitud suunas.

Esialgse kokkuleppe kohaselt on eesmärk vähendada päevast tootmist 32,5-33 miljoni barrelini. Peamised detailid ehk kes ja kui palju tootmist reaalsuses vähendab, ei ole aga kokku lepitud.