Oracle Eastern and Central Europa Limited Eesti filiaal esitas 15. juulil riigikohtule hagi linna ja riigihangete ameti vastu.

Kohus lõpetas juunis Oracle filiaali kaebuse käsitlemise, kuna juriidilise isiku filiaal ei saa enda nimel kohtusse pöörduda. Varem oli Tallinna linn keeldunud firma filiaali riigihankekonkursile laskmast, viidates seadusele, mis ütleb, et ettevõtte filiaal ei ole juriidiline isik, seega ei saa ta ka riigihankekonkursil osaleda. Justiitsministeeriumi hinnangul käsitletakse filiaale välisfirmade struktuuriüksustena, mis ei takista neid osalemast hangetel. Ministeerium keeldus selle juhtumi puhul aga hinnangut andmast.

Oracle Eesti filiaali juhi Ants Urvaku hinnangul ei huvitu linn maksumaksja raha eest parima lahenduse saamisest, vaid mängib konkursil võidu kätte konkureerivat lahendust pakkuvatele osalejatele ning tekitab majaduspoliitilist skandaali.

Oracle finantsjuht Taavi Jakobson lisas, et antud olukorras ei ole filiaali asutada üldse mõtet, sest sel ei saa olla iseseisvaid õigusi ega kohustusi. Samal ajal on välisfirmal kohustus siinne filiaal äriregistris registreerida.

“Kui riigikohus toetab alama astme kohtute otsuseid, saab Eesti avatud majanduskeskkond tugeva hoobi ning tekib hulk kohtuasju,” ütles Jakobson.

Eestis on registreeritud üle 300 välisfirmade filiaali. Siiamaani on riigihangete amet lubanud neil riigihangetel probleemideta osaleda. Tallinna infosüsteemide riigihanke konkursil osalesid peale Oracle Eesti Microlink, Siemens OÜ ja Siemens Eesti ning Helmes.