Kaasaegse organisatsiooni tähelepanu keskmesse on tõusnud väärtuse loomine. Üha laiemalt tunnustatakse inimkapitali võtmerolli selles ja seega ka organisatsiooni pikaajalise konkurentsivõime tagamises. Inimesed on need, kes arendavad endi hulgas välja teadmuse, mille abil toimub väärtuse loomine. Seetõttu on hädavajalik luua neile piisavad organisatsioonilised eeltingimused tööks ja motivatsioon eesmärkide saavutamiseks.

Sotsiaalne kapital

Sotsiaalne kapital näitab kõige üldisemalt organisatsiooni töökollektiivi (või selle väiksema üksuse – meeskonna) potentsiaali meeskonnas oleva kompetentsi esiletoomiseks, rakendamiseks ja arendamiseks, mis omakorda teeb võimalikuks organisatsiooni eesmärkide saavutamise. See on näitaja, mis teeb eri üksused võrreldavaks, sõltumata nende ülesannetest.

Sotsiaalse kapitali hindamise mudel hõlmab järgmisi põhikategooriaid: kompetents (sh kompetentsi juhtimine ja arendamine, arengu eeltingimused), töökeskkond (sh juhtimise kvaliteet, töökorraldus, töötingimused, töösuhte parameetrid) ja motivatsioon (sh kollektiiv, tagasiside mehhanismid, kompensatsioonimehhanismid). Mudelis ei käsitleta mitte üksikisikute professionaalseid oskusi, vaid kollektiivset kompetentsi.

Töövahend - HUPO® Indeks

Rahvusvahelise kontserni UPM tellimusel viidi Soome firma IC Insight OY teadlaste poolt aastatel 1999-2002 läbi uuring eesmärgiga töötada välja lihtne ja tulemuslik mudel sotsiaalse kapitali mõõtmiseks ja juhtimiseks.

Kasumlikkust enim mõjutavatele inimkapitali aspektidele keskendudes leitigi HUPO® Indeks (Human Potential Index), mis seletab 25-30 protsenti ettevõtte kasumlikkusest. Ülejäänu on seletatav tehniliste- ja finantstingimuste, strateegiate ning välistingimustega. HUPO® Indeksi leidmiseks viiakse läbi personali arvamusuuring kas paberkandjal või veebis.

HUPO® abil saab üles leida organisatsiooni ja selle üksuste kõige enam arendamist vajavad valdkonnad. See võimaldab juhtidel koostada arengukava, mille alusel säästlikult kasutada arendamiseks eraldatud ressursse või teha motiveeritud investeerimisotsuseid. Pärast uut mõõtmist on HUPO® abil võimalik hinnata meetmete tõhusust.

HUPO® Indeksit saab rakendada tasakaalustatud tulemuskaardi vms metoodika kasutamisel personali- ja arenguaspekti kvantitatiivse mõõdikuna ja organisatsiooni inimkapitali arendamise strateegilise tööriistana. HUPO® abil saab otsustada juba järgmiste arendamisvahendite otstarbekuse üle.

Vaata ka: www.pare.ee