Erinevad ettevõtlusorganisatsioonid ning kutseorganisatsioonid – Eesti Väike ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon, Eesti Kaubandus Tööstuskoda, Eesti Raamatupidajate Kogu, Eesti Tööandjate Keskliit ja Audiitorkogu arutasid ümarlaual kavandatud maksuseaduste muudatuste üle ja hindasid, et kavandatavad muudatused halvendavad Eesti ettevõtluskeskkonda.

Ümarlaual arutluse all olnud muudatused olid üle 1000 euroste arvete registreerimine, autodega seotud käibemaksu mahaarvamise muutus ja käibemaksu tagastamise tähtaja pikendamine 60 päevale.

Ettevõtlus- ning kutseorganisatsioonid on omalt poolt välja saatnud riigikogu rahanduskomisjonile seisukohad ning argumendid, miks antud seadusi ei saaks sellisel kujul vastu võtta. Ühiselt tõdeti, et rahandusministeeriumi ning maksu- ja tolliameti poolt seesuguste seaduseelnõude välja töötamine, ilma huvigruppe kaasamata, ei ole kohane demokraatlikule õigusriigile.

Seaduse eelnõud toovad endaga kaasa suure halduskoormuse ning maksukoormuse tõusu. Kõike kogumis analüüsides on organisatsioonid leidnud, et „maksuaugu“ lappimine ausate ettevõtjate arvelt on ebaeetiline ning ettevõtlust kahjustav tegevus. Kavandatavad muudatused on vastuolus Põhiseaduse paragrahvist 11 tuleneva proportsionaalsuse põhimõttega.

Institutsioonid on korduvalt maksu- ja tolliametile märku andnud, et „maksuaugu“ täitmiseks tuleks tegelda nendega, kes pettusi toime panevad, mitte suurendada korralike ettevõtjate
halduskoormust.

Need seaduseelnõud on organisatsioonide sõnul ilmselge viide asjaolule, et maksuhaldur ei kuula ettevõtjate argumente ning rahandusministeerium on alustanud Eesti ettevõtluskliima märkimisväärset halvendamist ja rahvusvahelise konkurentsivõime kahjustamist.

Allakirjutanud loodavad, et Rahanduskomisjon peatab seaduse eelnõu ning alustab huvigruppidega dialoogi.