Eesti Pangast öeldi Ärilehele, et hetkeolukorrast varade haldamisel detailselt rääkida ei saa, sest keskpankade investeeringud on turutundlik info.

Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Janno Luurmees selgitas aga üldiselt kuhu on paigutatud Eesti keskpanga varad.

Investeeritud reservidest oli 2015. aasta lõpu seisuga paigutatud euroala riikide võlakirjadesse kokku 112 miljonit eurot.

Välisvaluutareserv ehk euroalast väljapoole investeeritud osa reservidest oli 2015. aasta lõpus 352 miljonit eurot. Välisvaluutareservist enamiku moodustasid USA riigivõlakirjad, mida oli soetatud 140 miljoni euro väärtuses.

Aktsiaportfelli osa oli 2015. aasta lõpu seisuga 73 miljonit eurot.

Riskide parema hajutatuse tagamiseks investeeriti osa reservidest Austraalia, Kanada ja Suurbritannia riigivõlakirjadesse.

"Suur osa valuutariskist on tulevikutehingute abil maandatud, mistõttu valuutakursside muutused investeerimisportfelli väärtust oluliselt ei mõjuta," selgitas Luurmees.

Suurbritannia ja teiste riiklike võlakirjade hinnad on peale referendumit tõusnud.

Näiteks Suurbritannia 10-aastane võlakirja tulusus (yield) langes eile rekordmadalale vajudes esimest korda ajaloos alla 1 protsendi. Võlakirjade puhul kehtib tavaliselt seaduspära, et mida suuremaks nõudlus läheb ja võlakirja enda hind kerkib, seda madalamaks jääb tootlus.