Suure võimsusega lihakäitlemisettevõtteid on Eestis kokku 18, neist kaheksa on tunnustatud ning ülejäänud esitasid tähtajaks tunnustustaotluse, ütles ETAle veterinaar- ja toiduameti peadirektori kt. Ago Pärtel. Väikese võimsusega lihatöötlemisettevõtteid on 150, neist 64 on tunnustatud, lisaks on 62 esitanud tunnustuse saamiseks taotluse.

111 kalaettevõttest on tunnustus käes 73-l, 24 on esitanud taotluse. 44 piimatööstusest on tunnustatud 22, taotluse esitanuid on 11. Mitteloomset päritolu toitu käitlevaid ettevõtteid, mille hulka kuuluvad näiteks pagaritöökojad, on üle Eesti kokku 340, neist 187 on tunnustatud, umbes 40 on taotluse esitanuid. Erinevaid toiduladusid on Eesti peale kokku 402, neist 194 on tunnustatud, taotluse esitanuid on umbes 40-50

Tunnustuse taotlenute suhtes võib veterinaaramet teha kolm erinevat otsust. Kui kogu dokumentatsioon on korrektne ja ettevõte vastab nõuetele, saab ta tunnustuse. Kui on jäänud korda teha väiksemas mahus tootmisruume ja toiduohutust otseselt mitte puudutavaid tegevusi, siis võib amet teha ettevõtte suhtes tähtajalise tunnustamisotsuse. Kolmas võimalus on tunnustuse andmisest keeldumine, selline otsus tehakse siis, kui on näha, et dokumentatsioon ebapiisav ja ettevõte ei vasta nõuetele, rääkis Pärtel. Osal taotluse mitte esitanuist ongi olnud kavas tegevus lõpetada.

Kui ettevõtte suhtes tehakse tunnustamisest keeldumise otsus, tuleb toidukäitlemine lõpetada. Kui firma siiski ilma tunnustuseta edasi tegutseb, on tegemist väärteoga.