Järgneb Jevgeni Ossinovski postitus täismahus.

"Keerukad reformid peavadki tekitama elavat arutelu ning neid saadab alati ka teravdatud kriitika. Nii nimetati 2001. aastal maksumaksja vaenlaseks Eiki Nestor, sest pani aluse universaalsele töötuskindlustuse süsteemile. Siis öeldi selle kohta paha-paha, täna ei kujuta me Eestit selleta ette. Masu ajal oleks ilma selleta terendanud Eestil ees sotsiaalne katastroof.

2014. aastal sai vaenlaseks Jürgen Ligi, kuna viis riigikokku mõistliku plaani piirata laiaulatuslikke käibemaksuvargusi. Järgnevatel aastatel ongi selle tulemusena käibemaksu kümnete miljonite võrra enam laekunud. Näib, et maksumaksja liit kaitseb hoopis maksu mittemaksjaid.
Ma mõistan, et need, kelle elus mängib alkohol nii olulist rolli, et nad on valmis selle järele mitmeid tunde sõitma, on pahased. Säästa on võimalik ka siinsamas Eestis: juues poole vähem, säästad viinapudelilt 3 eurot rohkem kui Lätti minnes. Teame muidugi, et kümned tuhanded inimesed pole selleks tõsimeeli iseseisvalt võimelised ja neile tuleb riik appi.

Ärahoitud õnnetusi on raske väärtustada ja rahas mõõta, aga faktid räägivad enda eest. Võrreldes üle-eelmise aastaga, suri mullu alkoholisurma enam kui poolsada inimest vähem ning 738 inimest jäi alkoholijoobes päti ohvriks langemata. Usun, et nemad võivad riigi alkoholipoliitikale vaadata teise pilguga.

Lõpetuseks, kui tahta näha 23 miljoni euro suuruses alalaekumist tragöödiana, mille eest teenetemärki anda, siis pean tunnistama, et paraku ei ole ma siin vääriline kandidaat. Esiteks seetõttu, et aktsiisipoliitika on rahandusministri, mitte terviseministri vastutusala. (Alkoholireklaami piiramise ja alaealiste kontrollostude seadustamise eest võtan vastutuse küll täielikult endale.)

Teiseks, alalaekumisest moodustab valdava osa kange alkoholi aktsiisi prognoositust suurem piirikaubandus ning vastavad otsused tehti aastal 2014 ja 2015 Jürgen Ligi ja Taavi Rõivase eestvõttel. Mina toetasin laugemat aktsiisitõusu. Tänane valitsus on kange alkoholi aktsiisitõusu hoopis leevendanud."

Maksumaksjate sõber tänab tunnustuse eest

Liit valis maksumaksjate sõbraks president Kersti Kaljulaiu, kes samuti tiitli sotsiaalmeedias ära märkis. Ta rõhutas ka seekord, et maksukeskkond peab olema selge ja lihtne.

Järgneb presidendi postitus:

"Tänan Eesti Maksumaksjate Liitu selle tunnustuse eest. Ajaloolise tõe huvides tuleb muidugi märkida, et limonaadimaksu väljakuulutamata jätmisel ei lähtunud ma soovist vältida ühe uue maksu jõustamist, vaid siiski vastuolust põhiseadusega. Nii et võtan seda äramärkimist pigem laiemalt tähelepanujuhtimisena selge ja lihtsa maksukeskkonna olulisusele, mida olen ka ise pidevalt rõhutanud.
Seaduste väljakuulutamata jätmine riigipea poolt on siiski hädapidur õiguskindluse tagamiseks ning mul oleks hea meel, kui põhjust seda kasutada oleks riigipeadel võimalikult vähe. Selge, arusaadav ja läbimõeldud seadusloome seevastu aitab ühiskonna toimimist muuta sujuvamaks ning annab kindlust nii meie ettevõtjatele kui erinevatele huvigruppidele ning aitab tugevdada inimeste usaldust riigi vastu."