Viimastel päevadel on Osten Tori karkassi ümbritsev plank hakanud tüki kaupa kaduma, mis viitab võimalikule alanud ehitustegevusele.

Tallinnas Pärnu maanteel ligi kümme aastat pooleliolevana seisnud Osten Tori büroohoone detailplaneering oli veel augustis kuude viisi olnud koostamise ootel linnavalitsuses, kuna linnavalitsuse väitel ei olnud siis piisavalt spetsialiste ning nimetatud detailplaneeringu kõrval ootasid menetlemist ka kümned teised.

"Need on pigem loodusjõud, mis planku lammutavad," ütles täna Osten Tori omaniku SRV Kinnisvara koostööpartneri arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik juhataja Mati Olde.

Olde sõnul on detailplaneering nüüd jõudnud kooskõlastamisele maanteeametisse, kus see on viibinud juba peaaegu kooskõlastamiseks ette nähtud maksimaalse aja. "Tavaliselt detailplaneeringuid maanteeametis ei kooskõlastata, kuna aga tegemist on Pärnu maantee äärse rajatisega, siis pidas linn seda vajalikuks," ütles Olde.

"Kui maanteeamet oma kooskõlastuse annab, siis kestab detailplaneeringu avalikustamine linavalitsuses vähemalt kaks nädalat. Siis peaks see jõudma linnavalitsuse istungi heakskiidu korral kinnitamiseks volikokku," ütles Olde.

Olde sõnul on hoone omanikud talle kinnitanud, et niipea kui detailplaneering lõplikult valmib, minnakse edasi projekti koostamise ja ehitamise ettevalmistamisega. Olde sõnul võtab projekti tegemine ja ehitusloa saamine kaks kuud.

Ka SRV Kinnisvara ASi mänedþer Toomas Tamm ütles, et SRV on valmis kohe Osten Tori kohale plaanitavat 15korruselist ärikeskust rajama hakkama. Seda ei takista tema sõnul ka see, et värskelt sõlmisid ettevõte ja Merko Ehitus linnavalitsusega lepingu omalt poolt 500 miljonit paigutamiseks Viru väljaku hiiglasliku

kaubandus-teeninduskompleksi rajamisele.

SRV Kinnisvara ASi arendusdirektori Indrek Toome sõnul kavatseb firma kuni 15korruselise müügi- ja büroopindadega Osten Tori hoone jaoks vajaminevast 260 miljonist kroonist saada enamuse pangalaenuna, mille tagatiseks jääb objekt ise. Ettevõte ei saa Toome sõnul ilma detailplaneeringuta ka investoritega konkreetseid läbirääkimisi pidada.

Osten Tori hakati rajama kümme aastat tagasi, esialgu pidi sinna tulema põllumajandusministeeriumi infokeskus. Paari aasta pärast läks ehitis Estkompeximile, mille omanik oli suurärimees Alexander Kofkin.

1995. aastal ostis Osten Tori Soome ärimees Ismo Ojala, kes lubas maja odavalt valmis ehitada. 90. aastate teisel poolel ostis ehitise SRV Kinnisvara, mis on lubanud enne uue hoone ehitamist poolelioleva hoone senise karkassi lammutada. Ärihoonele on plaanitud ka teisele poolele Tondi tänavat ulatuv maa-alune parkla.