6. oktoobri õhtul otsis Aksel Porkon üles luubi, et tutvuda esmakordselt talle jäetud lepingu tiheda kribukirjaga. Ta ei teadnud veel, et mõne hetke pärast sooritavad paljud tema närvirakud enesetapu, kirjutab Tartu Postimees.

75-aastased Tõrva pensionärid Evi ja Aksel Porkon otsustasid sel sügisel, et tervis ei luba enam maja pidada — tuleb see maha müüa ja korterisse kolida. Nad panid ajalehte müügikuulutuse. Porkonid olid otsustanud, et nemad müüvad oma maja vahendajate abita.

Siis leidsid nad ühe Tõrva kaupluse juurest järgmise kuulutuse: “Ostan maja või talu. Sobib ka maatükk mahajäätud talukohaga. Tel ….. (numbri jätame avaldamata, kirjapilt koos kirjaveaga muutmata). Telefonil vastanu esitles end huvilise ostjana ning oli 6. oktoobril Porkonite värava taga.

Majaostjal oli Evi Porkoni sõnul kaasas ka tütarlaps. “Jäi mulje, et noored inimesed tahavad endale elamist osta. Mina sain ikka nii aru, et nad on paar,” ütleb ta.

“Meie maja kohta ütlesid nad lõpuks, et see on liiga korras — nemad tahavad ikka oma kätega midagi teha,” lausub Aksel Porkon. “K.K. tundis ka huvi, ega kusagil ümbruskonnas veel vanu maju või talukohti müüa pole. “Hakkasin siis juhatama tuttavaid kohti,” lausub ta. “Piiga kirjutas kõik üles — nüüd ma tean, miks.”

Tasapisi koorus K.K. jutust välja, et ta on ka väikestviisi maakler. Porkonite väitel pakkus ta lühiajalist lepingut kaheks-kolmeks nädalaks. “Selle ajaga lubati kõik korda ajada.” Eks oli juba vesteldud ja tuttavaks saadud, nõnda lausus Evi Porkon ise lõpuks: teeme siis juba kuu aja peale.

K.K. ei pakkunud Porkonite väitel neile lepingut lugeda ega tutvustanud ka selle sisu. Ka nad ise ei küsinud lepingut näha.

Pensionärid tunnistavad, et olid täiesti pehmeks räägitud. Kohe kui allkirjad saadud, hakkas K.K.-l ja tema kaasal kiire.

Õhtul lepingut lugedes haaras pensionäre õud: maaklerileping kehtib aasta, ka pärast seda on lepingu lõpetamine sisuliselt võimatu, kui kinnisvarafirma Malek seda ise ei soovi.

Lisaks on lepingus terve rida väga karme sanktsioone. Lepingu ennetähtaegsel lõpetamisel on ette nähtud leppetrahv, mis on sama suur kui büroole makstav provisjonitasu ehk Postimehe arvutuste kohaselt 41 300 krooni koos käibemaksuga. Porkonid ise panid maja müüki 700 000 krooniga, kinnisvarabüroo müüb seda 750 000 krooniga.

K.K. ei soovinud ajakirjanikuga rääkida, suunates Maleki juhatuse liikme Sirje Allmaa jutule.

Küsimusele, mida arvata K.K. viljeldud klientide otsimise viisist, vastas Allmaa: “Ma ei ole ise olnud selle lepingu sõlmimise juures, aga kui on jõutud lepingu sõlmimiseni, siis ma küll eeldan, et see on poolte tahteavaldus. Kui omanikud on soovinud objekti müüa ja sõlminud lepingu, siis olen ma enam kui kindel, et K.K. ei varjanud nende eest mitte mingisuguseid lepingu tingimusi, ilmselt ta selgitas kõik lahti, mis sellega kaasneb.”