Tehase rajamiseks investeerivad omanikud 100 miljonit krooni, kirjutab Postimees. Aastas suudab tehas toota 20.000 tihumeetrit vineeritooteid, millest 18.500 tihumeetrit on niiskuskindel vineer ja 1500 tihumeetrit oksavaba kasespoon.

Täisvõimsuse saavutab Otepää vineeritehas äriplaani järgi 2002. aastal, tehase tasuvusajaks on plaanitud neli aastat.

Forestexi nõukogu esimehe Tõnis Mäeranna sõnul on tootmise strateegia kavandatud põhimõttel tellimus-toodang, lattu midagi ei toodeta. Vineeri ja spooni turustamise võtab kolmeks aastaks oma hoole alla Schauman Wood Oy.

Võimalikud turud Eestis toodetud vineerile asuvad enamasti Euroopas. Schauman Wood Oy-l on oma müügiesindused ja agendid 22 riigis.

Otepääle tulevad esialgu kasutatud seadmed, mis ostetakse Schauman Wood Oy-lt. Tehases on võimalik toota ühekihilist spooni ja kuni 32-kihilist vineerplaati.

"Tehas hakkab vääristama keskmise ja madalama kvaliteediga kasepakku, mille usaldusväärse realiseerimisega on metsafirmadel praegu raskusi," ütles Forestexi juhatuse esimees Erki Unn.

Tõnis Mäeranna sõnul lisandub teises etapis tõenäoliselt 2003. aastal veel võimsust kuni 40.000 tihumeetri kasevineeri tootmiseks. "Kolme-nelja aasta pärast peaksime suutma toota kuni 60.000 tihumeetrit kasevineeri aastas. Eestis ei jätku rohkemaks lihtsalt tooret," märkis Mäerand.

Vineeritööstuses saab koos kontoripersonaliga tööd 100-110 inimest.

Loodava firma aktsiate kontrollpakk jääb AS-ile Forestex. Toormega varustavad tehast omanikfirmad Forestex ja Sylvester, kumbki võrdselt 50 protsendi ulatuses.

Otepää vineeritehase rajamisega peaks Forestexist saama üks mitmekülgsemalt välja arendatud metsatööstuskontserne.

"Üheksandat aastat tegutseva firma omanikud on kasumi pidevalt uuesti tootmisse investeerinud," ütles Mäerand. Tema sõnul on firma suutnud iga kolme aasta tagant investeerida ühte suuremasse tööstusobjekti - 1994. aastal Imavere saeveskisse, 1997 Paikuse saetööstusesse, 2000 Otepää vineeritehasesse, 2003. aastal investeeritakse vineeritööstuse teise järku.

Vineeri toodeti majandusministeeriumi andmetel Eestis mullu 17.322 tihumeetrit, ainsaks suurtootjaks on Tallinna Vineeri- ja Mööblikombinaat.

Schauman Wood Oy on Euroopa suurim vineeritootja, hõlmates vineeri- ja plaatmaterjalide turust enam kui neljandiku ehk 27 protsenti.