Arvestades veoteenuse maksumuseks pakutud hinda prognoosib Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM) veoteenuse toetuse vajaduseks järgmisel aastal kahe liini peale kokku ligikaudu 100 miljonit krooni. Möödunud aasta avaliku liiniveo toetussumma oli ligikaudu 91 miljonit krooni, teatas ministeeriumi Avalike suhete osakond.

Väinamere Liinid OÜ kavatseb pakkumise kohaselt ehitada ja tuua Heltermaa — Rohuküla liinile uue laeva hiljemalt aastaks 2009. Samuti näeb leping sõiduvajaduse nõudluse kasvades ette võimaluse tuua liinidele juurde veelgi uusi laevu.

“Sellega saab läbi viimased 3-4 aastat praamiliikluse tuleviku osas valitsenud segadus, kus tihtilugu on kannatajaks olnud eelkõige reisija,” kommenteeris MKM majandusnõunik Heido Vitsur.

“Korraldatud on kolm erinevat konkurssi ja usun, et saime tänastes oludes parima võimalikest lahendustest. Rõõmustab ka see, et pakkuja on lubanud tuua Hiiumaa liinile lähiaastatel täiesti uue ja selle liini eripära arvestava laeva,” märkis ta. See lühendaks Hiiumaale sõitmiseks kuluvat aega kuni kolmandiku võrra.”

Vastavalt ühistranspordiseadusele kehtestab piletihinnad mandri ja saarte vahel majandus- ja kommunikatsiooniminister. Lähitulevikus saarte ja mandri vahelistel parvlaevaliinidel piletihinna tõusu ette näha ei ole.