Saagikoristus on kuue hektari suuruses aias kestnud juba mitu nädalat. Suvised sordid said salve esmaspäeva hommikul. Kogu rikkaliku saagi korjamiseks kulub aga veel vähemalt paar nädalat, kirjutab Saarte Hääl.

Viljapuuaia töömehe Rein Ruttu sõnul saavad nad tänavu õunu mullusest 2-3 korda rohkem. Puudelt korjatud õunad viiakse Nasvale säilituskambritesse, kus õhutemperatuur on pluss kaks kraadi ja õhuniiskus õuntele sobiv.

Eile tõusnud tuul pole õunapuudele liiga teinud. “Natuke on maha pudisenud, aga seda on nii vähe,” hindas Rein Ruttu olukorda.

Õunaaia omanik Riho Kadastik konstateeris, et kunagi ei tea ette, kui palju saaki õunapuud sügisel annavad. Pisemad õunad lähevad mahlaks ja suuremad lauaõunaks. Peaaegu kõik sordid on tänavu saagikad. Sel sügisel annavad esimese saagi ka sibulõunapuud. Suurna aia õunapuud on viis aastat ja viis kuud vanad.

“Aasta oli soodne. Õunapuud õitsesid korralikult, ka tolmelda said hästi. Tõime aeda ka mesilastarud. Küllap aitas seegi kaasa,” selgitas Riho Kadastik. Ilmastikust oleneb küll palju, aga agrotehnika peab samuti õige olema. Kadastiku õunaaias kasutatakse õigeid harimisvõtteid. Puud on saanud korralikult laudasõnnikut, põua ajal kastmist jne.

Mahlatööstus Nasval hakkab täie auruga tööle pärast koristustööde lõppu. Õunamahlatööstus teeb ka teenustööd. Pealegi võtab Kadastiku firma õunu vastu ka teistelt aiapidajatelt. “Tellimusi oleme juba tasapisi vastu võtnud. Korjamisaeg on aga nii käbe, et pole saanud muude asjadega piisavalt tegeleda. Jah, me ostame ka õunu kokku. Kümnele kilole aga järele ei sõida, kogused peaksid ikka suuremad olema,” märkis Riho Kadastik.