„Riik investeerib IKT haridusse kasvaval määral ja ettevõtjad teevad head tööd kompetentside kasvatamisel,“ nentis Paananen.

Infotehnoloogia
liidu (ITL) visioonis aastani 2020 on IKT sektori töötajate arv kahekordistunud tehes IKT sektorist Eestis juhtiva majandusharu. Selleks on Paaneneni hinnangul vaja tekitada spetsialistide ületootmine ning seega ohtu, et keegi reaalselt tööta jääks, ei ole.

Paananen lisas, et ühiskonna hoiakud vajalike oskuste osas tulevikutöökohtadel peavad arenema ja tänased keskealised peavad omandama IKT kompetentsid. „ITLis käivitati just ümberõppe alane töörühm, et juba sügisel koostöös haridusministeeriumiga piloteerida erinevaid lähenemisi ümberõppes,“ lisas ta.

Ka Skype’i praegune juht Andrus Järg rõhutab hariduse tähtsust IKT sektoris. „Skype ja mitmed teised Eesti suured IT-ettevõtted panustavad täna inimestele – uuele põlvkonnale noortele ja andekatele IT-spetsialistidele, kes on meie koolides ja ülikoolides haridust omandamas. On kriitiline, et meie IT-haridussüsteem oleks tipptasemel ja tuleks pidevalt vajadustega kaasa,“ leiab Järg.

Kui Eestil on olemas haritud, paindlik ja avara mõtlemisega IT-tööjõud, siis on tehnoloogiatrendidele reageerimine Järgi hinnangul lihtne.