„Olen seda meelt, et lähemalt tuleb uurida, kas pangad on tarbijakaitseseaduse seisukohast rikkumise toime pannud,“ ütles rahandusminister Ivari Padar Päevaleht Online’le.
Kogu pankade kommertskursi alusel antav laenuteema vajab Padari sõnul ka tarbijakaitseameti lähemat selgitamist.
„Teatavasti on Tarbijakaitseamet lubanud lõplikku seisukohta kohtu kaudu teada saada. Kui kohtu hinnangul tehakse tarbijatele ebamõistlikult liiga, tuleb ehk ka seadusandlust täiendada.“
Padari sõnul on igati õiglane kliendi suhtes, et pank selgitab igale kliendile täpselt ja arusaadavalt, millised kulud laenude võtmisega kaasnevad.

"Finantsinspektsioon tegeleb finantsjärelevalvega ning saab anda oma hinnangud ainult oma pädevuse piirides. Nendes piirides on finantsinspektsioon ka hinnangu andnud ja rohkemat kui finantsjärelevalve alast hinnangut ei saa finantsinspektsioonilt ka oodata.,“ kommenteeris Padar finantsinspektsiooni seisukohta.

Eesti Ekspress kirjeldas eelmise nädala neljapäeval, kuidas peaaegu kõik eluasemelaenud antakse Eestis välja eurodes ja väga vähesed laenuvõtjad teavad, et pangad ei kasuta laenumaksete konverteerimisel Eesti Panga ametlikku kurssi, vaid hoopis omaenda kommertskurssi.

Eurode vahetamise kulud kommertspankadel endil aga sisuliselt puuduvad, sest vastavalt selle aasta mais Eesti Panga presidendi välja antud määrusele saavad siin tegutsevad pangad vahetada kroone Eesti Panga kursiga ilma lisateenustasu maksmata.

Tarbijakaitseamet asus pankade "liigkasuvõtmist" uurima aasta tagasi, pärast seda, kui asjale juhtis tähelepanu maksumaksjate liit. Aktsiooniga ühines eelmisel neljapäeval ka majandusministeerium, kes soovitas inimestel pankade peale tarbijakaitseametisse kaevata.

Finantsinspektsioon aga asus pankade poolele ja teatas, et eurode konverteerimise küsimus võiks olla krediidiasutuse ja tarbija eraldi kokkuleppe või informeerimise objektiks.