Eesti ühines Austria ettepanekuga kutsuda kokku erakorraline EL põllumajandus- ja kalandusnõukogu, teatas põllumajandusministeerium.

„Euroopa Liidule kehtestatud sanktsioonide ja nende mõjudega tuleb meil tegelda liidus ühiselt ja jõuliselt,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar.

„Peame tegema kõik võimaliku, et hoida sanktsioonide mõju Eesti ja kogu Euroopa Liidu toidusektorile kontrolli all. Reedese seisuga on Eesti-Vene piirilt saadetud tagasi esimesed veokid toidukaubaga,“ lisas ta.

Reede pärastlõunal ELi eesistujale Itaaliale esitatud ettepanekuga olid õhtuks liitunud Eesti, Soome ja Bulgaaria.

Põllumajandusminister Ivari Padar kutsus järgmiseks teisipäevaks, 12. augustiks kokku ka erakorralise nõupidamise toiduainetööstuste, põllumeeste ja kalurite esindajatega, et arutada kujunenud olukorda seoses Venemaa kehtestatud sanktsioonidega.

12. augustil põllumajandusministeeriumis toimuvale nõupidamisele on kutsutud toiduliidu, piimaliidu, põllumajandus-kaubanduskoja, põllumeeste keskliidu, taluliidu, kalaliidu, aiandusliidu, kaubandus-tööstuskoja ning mitmete ettevõtete esindajad. Ettevõtjate esindajatega kohtuvad põllumajandusminister Ivari Padar ja väliskaubandusminister Anne Sulling.

Vene Föderatsiooni peaminister Dmitri Medvedev teatas neljapäeval, et Moskva kehtestab täieliku embargo looma- ja sealihale, puu- ja aedviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele Euroopa Liidust, USAst, Austraaliast, Kanadast ja Norrast.