Eile õhtul restoranis Nero toimunud Peakokkade Gala võit läks Pädaste Mõisa juba kolmandat aastat järjest, teatas Tallinn FoodFest 2010 pressiesindaja.

Sander Väärt oli selgelt võistluse favoriit, sest tema valmistatud roogade välimus ja maitse olid korraldustoimkonna juhi ja restorani Korsaar peakoka Rudolf Visnapuu sõnul väga heas tasakaalus ja lisaks püsis võistleja hästi etteantud ajakavas.
Otsustavaks kaaluke sai Väärti loovus üllatustooraine käsitlemisel.

Eelvõistluste alusel pääses parima koka lõppvooru 8 finalisti. Finaalüritusel osalesid lisaks tiitlivõitjale veel: Dmitri Haljukov – Carmen, Kirill Kirejev - restoran-kohvik C’est La Vie, Mihkel Kalbus - Black Taverna Lounge, Pavel Gurjanov - restoran Platz, Silver Teeääre - restoran Platz, Stepan Jarts - restoran Gloria, Vladislav Korpusov - restoran Ö.

Finaalvoorus tuli osavõtjatel sama sisuga toidukorvist, mis oli eelvoorus, valmistada eelroog, pearoog ja dessert. Kokkade loovuse testimiseks lisati pimekorvist üllatustoorainena luts.

Lisaks tuli iga roa juurde valida sobilik vein ette antud valikust. Roogade valmistamiseks oli aega 4,5 tundi. Toidud serveeriti taldrikutel, millest üks pandi välja messikülastajatele vaatamiseks ning viis kohtunikekogule maitsmiseks ja hindamiseks.
Kohtunikekogu hindas lõppvoorus Põhjamaade standardi kohaselt iga toidu puhul eraldi toidu maitset, roa välimust ning töövõtteid ja professionaalsust.

Teistele võistlejatele julgustuseks – tegelikult olid kõik tublid, mitmetele sai siiski takistuseks üllatustooraine. Üllatustooraine valik oli kohtunike poolt sihilik – on ju luts eestimaine kala ja rahvakeeli „vaese mehe angerjas”.

Võistluste peaauhind oli 15 000 krooni ning võitja kuulutati tiitli „Aasta kokk 2010" omanikuks, sellega koos anti üle ka Profexpo rändkarikas.

Esimesed Eesti kokkade meistrivõistlused aasta koka tiitlile toimusid 1995. aastal, mida korraldavad Eesti Peakokkade Ühendus ja Profexpo OÜ.
Kolme varasema aasta võitjad olid 2007 - Oleg Sõtsov, 2008 - Peeter Pihel ja 2009 - Martin Meikas.