"Euroopa Liidul tuleks senisest veelgi enam keskenduda ühisele energiapoliitikale ja alternatiivsete energiaallikate ning varustajate leidmisele," märkis Paet. "Selleks on vajalik uute ühenduste rajamine Kesk-Aasiast ja Aserbaidžaanist." Tema sõnul on oluline ka Euroopa Liidu siseste ühenduste parandamine, et kriisiolukorras oleks võimalik Euroopa Liidu siseseid gaasivarusid ümber jaotada.

Euroopa Liidu välisministrid keskendusid tippkohtumisel energiajulgeoleku küsimustele. Seoses Venemaa otsusega lõpetada kõik gaasitarned Ukraina kaudu on oluliselt vähenenud ka osa Euroopa Liidu liikmesriikide gaasiga varustatus.

"Kõnelused gaasi hinna üle peaksid olema puhtalt majanduslikud ning hinnakujundusprotsessi läbipaistvuse tagamiseks tuleks Venemaal lähtuda Maailma Kaubandusorganisatsiooni ja energiaharta põhimõtetest,” ütles Paet. Tema sõnul on kahetsusväärne, et Venemaa ja Ukraina ei ole kokkulepet saavutanud ning see on seadnud raskesse olukorda ka paljud Euroopa Liidu riigid.

Paeti sõnul ei tohi gaasi hinna osas peetavad läbirääkimised olla seotud poliitikaga. Ta avaldas siiski lootust, et osapooled jõuavad tüliküsimuses peagi kokkuleppele ja Venemaa taastab gaasitarned Ukrainasse. Samuti on väga oluline koheselt taastada Euroopa Liidu riikide gaasiga varustamine.

Kohtumisel avaldas Euroopa Liidu uus eesistuja Tšehhi oma soovi korraldada lähemas tulevikus Euroopa Liidu Lõunakoridori tippkohtumine. "Euroopa sõltuvuse vähendamine ühest tarnijast on Euroopa Liidu energia- ja julgeolekupoliitika seisukohalt olulise tähtsusega ning peab olema ühenduse üks peamisi prioriteete,” rõhutas Paet.

Lõunakoridor (Southern Corridor-East-West Link) on koondnimetus Kaspia regioonist algavatele energiatranspordi projektidele Euroopa Liitu, mis ei läbiks senist traditsioonilist teekonda läbi Venemaa. Peamiste projektidena on lõunakoridori kontekstis nimetatud Nabucco gaasijuhet (Türgist Kesk-Euroopasse), White Stream gaasijuhet (Gruusiast läbi Musta mere Kesk-Euroopasse) ning Odessa-Brodõ-Plock naftajuhtme väljaarendamist.