Esimesest 1224 km pikkusest gaasitorujuhtmest läbi Läänemere on nüüd kõik torud paigaldatud ning need ühendatakse omavahel Soome ja Rootsi ranniku lähedal vee all sellel suvel, seisab ettevõtte pressiteates.

Uus torujuhtme süsteem alustab naturaalgaasi transportimist Venemaalt otse Euroopa Liitu 2011. aasta viimases kvartalis. Kahest torujuhtmest teise ehitamise valmimistähtajaks on seatud 2012.

„Euroopal on peagi turvaline tagala tänu erafinantseeritud 7,4 miljardit eurot maksvale Nord Streami projektile, mis pakub järgmiseks 50 aastaks püsivat ühendust Euroopa gaasivõrgustiku ja maailma suurimate gaasivarude vahel Venemaal,” ütles Nord Streami tegevdirektor Matthias Warnig.

„Ajal, mil hiljutised sündmused maailmas on suurendanud muret seoses tuumaenergia ja enrgiaimpordiga Põhja-Aafrikast, on meie uuel suurel infrastruktuuri projektil üha enam tähtsust nii Euroopa kui ka Venemaa jaoks,” lisas Warnig.

Kui 2012. aasta lõpus mõlemad juhtmed ühendatakse, on Nord Streamil jõudlus transportida Venemaalt Euroopasse 55 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, mis on piisav kogus, et varustada gaasiga 26 miljardit kodu.

Arvatavasti ei lülitata ühtegi teist uut suurt torujuhet jõudlusega üle 10 bcm sisse enne 2015. aastat.

Nord Stream suutis kujundada oma 1224 kilomeetrise torujuhtme nii, et see töötab ilma vahepealse kompressorijaamata, vaid hoopis kolme erineva kavandatud survega ja toruseina paksusega, kuna gaasi surve langeb selle pika teekonna jooksul Venemaalt Saksamaa rannikule. Nende kolme torujuhtme sektsiooni ühendamine viiakse läbi kahes avamere asukohas, kus kavandatud surve muutub vastavalt 220 barilt 200 barile ja 200 barilt 170 barile.

Soome lahe sektsioon ja keskmine sektsioon ühendatakse omavahel kevadel Soome ranniku lähedal umbes 80 meetri sügavusel vees. Keskmise sektsiooni ja edela sektsiooni ühendamine sel suvel Gotlandi ranniku lähedal Rootsis umbes 110 meetri sügavusel märgistab juhtme 1 ehitamise lõppemist.

Turvalisusele ja keskkonnale pühendunud

„Üheks meie projekti edu põhjuseks on asjaolu, et oleme algusest peale täielikult pühendunud turvalisusele ja keskkonnale ning üksikasjalikult planeerinud torujuhtme iga meetri,” lisas Warnig.

„Kokkuvõttes investeeris Nord Stream 100 miljonit eurot ja konsulteeris laiaulatuslikult kõikide Läänemere riikide valitsuste, ametivõimude, ekspertide ja aktsionäridega, et kindlustada torujuhtme kavandamise, marsruudi, ehituse ja kasutamise turvalisus ja ohutus keskkonnale.”

"Investeerime nüüd lisaks veel 40 miljonit eurot laialdasse keskkonna monitoorimise programmi umbes 1000 püsiva proovijaamaga, mis mõõdistavad 16 erinevat parameetrit ehitamise käigus ja kolme esimese kasutusaasta jooksul. Mul on heameel öelda, et mitmed reaalsed keskkonnamõjud on osutunud meie ehituse eelses Keskkonnamõjude Hinnangus esitatud hinnangust isegi väiksemaks,” lisas ta.