Sellist sõnumit ei osanud oodata isegi puhkusel viibiv saeveski juhataja Tõnu Järv, kes koosolekule oli kutsutud. Stora Enso Timberi tegevjuht Hannu Kasurinen ja ettevõtte vanemasepresident Pekka Hukkanen selgitasid, et turul on ülepakkumine ja Paikusel on saematerjali toota liiga kallis, kirjutab Pärnu Postimees.

Keskmiselt 12 000 — 13 000 krooni kuus teenivad töölised kuulasid soomlasi mornide nägudega. Sõltuvalt tööstaažist on neil lootust küll kahe kuni nelja kuupalga suurusele kompensatsioonile, aga mis saab edasi?

Ainsa lootuskiirena sundis töötajaid kõrvu kikitama lubadus, et ettevõte kompenseerib kuni 6000kroonise ümberõppe kulu. Kes järgmise aasta 1. märtsini tšeki toob, võib Stora Enso raha eest mõne muu eriala omandada.

Tõnu Järv võrdles hommikust teadet lähedase inimese kaotamisega. Tema sõnade järgi sõltub igaühe edasine saatus inimese erialast ja oskustest.

“Et koondamislaine alles oli, tuli selline uudis meile ootamatult. Meeleolu on mõistagi nullis, aga ega siin midagi teha ole, tuleb kusagilt uut tööd otsima hakata,” rääkis tõstukijuht Tanel.

25. augustil andis Stora Enso Timber Paikuse saeveskis koondamisteate kätte 34 inimesele.

Hooneid, krunti ja seadmeid pakub metsanduskontsern müüa. Paikuse koondamine on osa Stora Enso ümberkorralduskavast, mille käigus kaotab töö 1700 inimest. Neist 600 asuvad Saksamaal, 550 Soomes, 400 Venemaal ja 150 teistes riikides.

Helsingi börsi ümberkorraldustest teavitanud Stora Enso juhi Jouko Karvineni jutu järgi suudab ettevõte tuleval aastal hakkama saada juba ilma Venemaa ümarpalgita. Venemaa on puidu eksporditolle järjest tõstnud ja tulevikus loodab Stora Enso rohkem Soome metsaomanikele. Suuri kasvuvõimalusi näeb kontsern Hiinas ja Ladina-Ameerikas, kus rõhk on eukalüptist toodetud tselluloosil.