"Ma arvan, et võrreldes Euroopaga on USA probleemid siiski suhteliselt väikesed. Kuigi eks laias laastus kannatab muidugi kogu läänemaailm praegu sama haiguse käes. USA probleemid on mõnevõrra healoomulisemad eelkõige tänu nende oluliselt soodsamale demograafilisele olukorrale," sõnas Pajula.

Ökonomist lisas, et kogu vaesema maailma nutikate, tegusate ja muidu valgustatud kodanike esimeseks emigratsioonieelistuseks on ikkagi endiselt Ameerika Ühendriigid ja ma ei usu, et ka praegune majandussurutis siin oluliselt midagi muudaks.

"Siin on mitmeid, eelkõige ajaloolisi põhjuseid - esiteks ongi Ameerika sisserändajate riik, mistõttu nende valmisolek ja võime immigrante assimileerida on Euroopa omast kordades suurem. Teiseks, kuigi võlakriis on kindlasti ka Ameerika unistust omajagu räsinud, on selle mõiste sisu vast siiski säilinud, samal ajal kui näiteks "Belgia unistusega" on asi juba algusest peale kahtlasevõitu olnud," sõnas Paula.

"Kui nüüd kodule lähemale tulla siis "Läti unistusse" ei paista ka jalgadega hääletavad lätlased ise eriti uskuma. Meie demograafiline olukord on lõunanaabrite omast küll kröömikese parem, kuid rusikaga vastu rinda pole ka siin põhjust taguda," mainis Pajula.

Pajula lisas aga, et USA võlakoorem ei ole kaugeltki lootusetu ning nagu Gideon Rachman teisipäevases Financial Timesis õigesti ütles, tuleksid nii vabariiklased kui demokraadid omapäi sellest kitsikusest tõenäoliselt õige varsti välja.

"Võlapiiri ümber toimuv näitab aga seda, et põhiprobleemiks on nende ilmne võimetus omavahel kokku leppida. See on kõige olulisem ja paraku ka palju üldisem probleem. Kui asjad nii edasi lähevad, siis ma ei oleks üldse üllatunud, kui vana hea klassivõitluse loosung varsti jälle mingis vormis kapist välja võetakse. Kui see peaks juhtuma ja kontrolli alt väljuma, siis võib see palli uuesti väljaku keskele tuua küll, aga see saaks olema siis juba hoopis teine väljak ja tõenäoliselt ka hoopis teine mäng, ilmselt palju füüsilisem ja kohustusliku kiivriga. Selle stsenaariumi käivitumine on eeltoodud põhjustel aga minu arvates jällegi Euroopas palju tõenäolisem kui USA-s," sõnas ökonomist.

Millised võiksid olla lahendused võlast vabanemisele?

See on väga lihtne, kuid mitte kerge nagu Warren Buffet on väga tabavalt väljendanud. Üldine loogika on umbes vastupidine, mis kaalust allavõtmisel: tuleb rohkem kaloreid kulutada kui neid sisse õgida.

"Eesti residentide üldine maksukoormus on kõike muud kui väike, viimastel aastatel on see aga päris jõudsalt langenud," sõnas Pajula.