Väikelinnas Paldiskis mängitakse Eesti kohalike valimiste suurimat draamat, millest sõltub, kas Kopli kaubajaam täitub taas kaubarongidega ja raudtee Tallinna ümbersõidu ehitamine tõuseb Harju maaomanike päevateemaks.

Eesti rikkamaid mehi, Paldiski Põhjasadama omanik Aleksei Tšulets üritab troonilt tõugata justkui kroonitud, 15-aastase staažiga linnajuhti Jaan Möldrit.

Varem istusid mehed ühes paadis ja pingutasid koos nii sadama kui ka linna hea käekäigu nimel. Nüüd on nad eri meelt kõiges, välja arvatud ühes: Mölder pillub sadama arengule kaikaid kodarasse.

Kui kohtutesse ja valimiskomisjonidesse veninud valimised võidab Venemaa ja Kasahstani äriringkondades usaldusväärne Tšulets, võib Paldiski sadam kasvada praegusest mitu korda suuremaks, haarates kogu linnakese oma rüppe. Kui linnapea tooli säilitab Mölder, võidakse kriips peale tõmmata isegi nendele sadamalaiendustele, mis linnapea vastuseisu kiuste on juba tehtud.

Tšulets kavatseb laiendada praegust üldkaupade ala, ehitada välja konteineriterminali ja püstitada ka vedelkaupade mahutid. Sellisena võiks Paldiskist saada magus suutäis näiteks sisemandri vangistusse surutud kasahhidele, kes otsivad, kuidas pääseda Läänemere kaudu oma kaupadega Euroopa ja kogu maailma turgudele.

Kuna Paldiski Põhjasadam asub otse mereäärsete elumajade kõrval, hakkaks märkimisväärne osa kaubast liikuma otse elanike magamistubade akende alt läbi, mida Mölder lubada ei taha.

Paldiski kodulehte kaunistab linnast tehtud õhufoto. Tuleb silmi pingutada, et Tallinna Sadamale kuuluva Lõunasadama poolt tehtud pildilt elumaju leida. Põhjasadama õitsele puhkedes ei paistaks need enam välja. Mölder pakub mõtte, mis esmapilgul tundub pöörane: sadam ostku linn tööstuspiirkonna tarbeks ära ja ehitagu uued elumajad Pakri poolsaare teise äärde.

Mölder ajab kiusu

Möldri vaenlased väidavad, et linnapea on omakasupüüdlik mees, kelle jaoks omakasu seisab tähtsamal kohal kui linnakese vanurite ja sõjaveteranide öörahu. Linnapea nagu näitaks sadama laienemisele rohelist tuld, kui Tšulets laseks tal maitsta ärist pakatavaid vilju.

Sellest, et Möldri poja motospordiharrastuse sponsoreerimine kuuluks justkui Paldiskis ettevõtlusega tegelemise eelduste hulka, räägitakse poolsosinal.

Möldrit korruptsiooniga tegelemiselt tabamiseks läheks vaja hõbekuuli. Meest on mitu korda rängalt kahtlustatud, korra ragisesid käerauad tema randmete ümber isegi Tallinna lennujaamas, kuid mees kinni ei läinud.

Veel neli aastat tagasi kuulus Mölder Põhjasadama nõukogusse, kus ta esindas oma kauaaegse sõbra viinavabrikant Igor Savenkovi huve. Tšulets ja Savenkov olid mõnda aega äripartnerid nii sadamas kui ka Onistari viinavabrikus. Kuid siis läksid nende teed lahku nii, et alkoholitööstus jäi Savenkovile ja sadam Tšuletsile. Nüüd näib Tšulets arvavat, et Mölder sai sadama nõukogu liikmena piisavalt hüvesid ning ajab praegu vaid omakasupüüdlikku, välja pressivat kiusu.

Kui Tšuletsile kuuluv osaühing Altoona hakkas Paldiski külje alla rajama hoiuplatse Venemaale veetavate autode jaoks, ignoreeris ta Möldri nõuet tegeleda planeeringutega ja ehitas platsid kohe valmis. Altoona nägi asja nii, et ta lihtsalt korrastas oma kinnisvara. Linn aga nägi siin planeeringutele mittevastavat arendustegevust ja määras ettevõttele sunniraha, mis praeguseks on paisunud juba ligi viie miljoni kroonini.

Valimised valmistasid pettumuse mõlemale vastasele, sest selget ülekaalu ei saavutanud kumbki.

Kas sadama projektijuht tõuseb uueks linnapeaks?

Et tõsta linnapeaks Põhjasadama noor ja kena projektijuht Mare Leiten, pidi Tšulets enda poole üle meelitama Möldri nimekirjas volikogusse valitud ettevõtja Konstantin Tšertšiku.

Tšertšiku hääl sai Tšuletsi koalitsioonis seitsmendaks ja otsustas Möldri kaotuse 13-liikmelise volikogu esimehe valimistel. Möldri kaotus osutus nii hävitavaks, et Leiten valiti linnapeaks juba üheksa häälega.

Lüüasaamisest pea kaotanud Mölder hakkas rapsima: ta koondas ühe ropsuga linnavalitsusest kogu oma meeskonna, teiste seas kõik raamatupidajad, et maksta neile kopsakat lahkumishüvitist.

Alles hetk hiljem leidis Mölder vastaste nõrga koha, et anda vastulöök: volikogu esimees valiti ilma valimiskabiini kasutamata. Pole teada, kui paljudes Eesti omavalitsustes valitakse volikogu esimees valimiskabiini abil, kuid valimiskomisjon tunnistas Paldiski volikogu otsuse õigustühiseks. Seetõttu osutus õigustühiseks ka Leiteni valimine linnapeaks. Praegu on Mölder Paldiski linnapea ja pearaamatupidaja ühes isikus.

Kahe päeva jooksul, kui Leiten oli linnapea, astus Tšuletsi koalitsioon mitu nõrka sammu.

Leiten pöördus 18. novembril Tallinna halduskohtusse, et lükata edasi 19. novembriks määratud kohtuistung, mis pidi arutama linnavalitsuse poolt Altoonale tehtud ettekirjutusi, mille maksumus ulatub viie miljoni kroonini. Leiten kirjutas kohtule, et uus linnavõim on valmis lõpetama kohtuvaidlused poolte kokkuleppel. Mölder tegi politseile avalduse, kus ta süüdistab Leitenit korruptsioonis.

Ajalugu kordub?

Kui uus volikogu määras asjaajamise üleandmise uuele linnavalitsusele, jättis ta kuupäeva asemele punktiiri. Volikogu esimeheks valitud Kaupo Kallas lisas kuupäeva hiljem oma käega. Mölder tegi politseile avalduse, kus ta süüdistab Kaupo Kallast dokumendi võltsimises.

Paldiski volikogu esimehe uued valimised peavad vabariigi valimiskomisjoni otsuse kohaselt toimuma hiljemalt esmaspäeval. Mölder jääb linnapeaks, kui ta võidab selleks ajaks tagasi varem kaotatud Tšertšiku hääle või suudab volikogu esimehe valimist mingil moel venitada kaks kuud. Viimasena pakutud variandi puhul kaotaks praegune volikogu koosseis otsustusvõime puudumise tõttu oma volitused ja volikogu liikmed asendataks järgmiste hääli saanutega. Ükskord varem on Möldril selline käik juba õnnestunud.