Samade laevadega jätkamiseks on ka muid variante. "Võimalusi on mitmeid. Mul ei ole tänaste teadmiste juures mingit alust arvata, et Tallinna Sadam ei peaks ise jätkama nende samade praamide opereerimisega [pärast kümneaastase lepingu lõppemist 2026. aastal]", ütles Palo Ärilehele.

"Riigil on kogemus Elroniga seoses, kus tehti otseleping nii rongide soetamiseks kui nendega teenuse osutamiseks just ühe firmaga. Ka parvlaevade puhul peaks selline võimalus olema."

Videointervjuus räägib Urve Palo, mida ta arvab kriitikute eelhoiakutest, et riigilaevadel võib sarnaselt riigirongidele tekkida tehnilisi või teenindusega seotud tõrkeid. Samuti vastab minister küsimusele, kas ja kuidas muutuvad uute parvlaevade tulekul piletihinnad?


Holsmer: suurem töö on alles ees

Täna toimunud pressikonverentsil kinnitasid nii Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand kui nõukogu esimees Remo Holsmer, et parvlaevu ehitada ja need saarte vahel sõitma panna on suur au, aga eelkõige tähendab see ka suurt tööd. "Anname meeskonnaga aru, et tegelik töö laevaliikluse korraldamiseks on alles ees. Me ei ole veel otsustanud, kas hakkame ise ka teenuse osutamisega tegelema või korraldame operaatori leidmiseks hanke. Seda otsustame järgmisel aastal," lubas Holsmer.

Ta lisas küll, et tänane operaator, Vjatšeslav Leedole kuuluv firma Väinamere Liinid, ei ole tänaseks opereerimisteenusega jätkamise soovi veel avaldanud.

Leedol on jäänud siiski veel veidi vähem kui kaks aastat opereerimisteenuse osutamiseks praegu kehtiva lepingu alusel ning minister Palo kinnitas, et hoolimata kohtuvaidlustest uue hanke ja lepingu üle, tuleb suhted hoida konstruktiivsed ja praktilised. "Väinamere Liinidel on õigus hageda, riigil tuleb enda eest seista. Me oleme tänase seisuga võitnud kõik kolm vaidlustust riigihangete vaidlustuskomisjonis, neljandat ei võetud isegi menetlusse. Halduskohtus pole vastaspool saanud õiguskaitset peale (mis takistaks ministeeriumil ja hanke võitjal lepingut sõlmimast - toim.). Me oleme kindlad, et oleme teinud asju õigesti ja avatult," kinnitas Palo.