President Toomas Hendrik Ilves tõstatas täna Eesti Päevalehele antud intervjuus küsimuse, et mida hullu juhtuks kui võtta maksureform tõsiselt arutada ning rõhutas, et selle teema avamist ei tohi karta.

"Mis puudutab maksupoliitika üle arutlemisse, siis kohati on tunne, et enam paljust muust ei arutletagi. Enne viimaseid riigikogu valimisi olid maksud ka ühed suuremad debati teemad ning pärast valimisi asuti kohe maksupoliitilisi plaane ellu viima. Kas ja kellele need meeldisid või ei meeldinud, või millised olid eesmärgid, on eraldi küsimus, kuid igal juhul toimus aktiivne arutelu," leidis Palts.

Ka täna ei saa Paltsi sõnul öelda, et arutelu ei toimuks. "Tööstuspoliitika raames on tehtud mitmeid ettepanekuid, kuidas näiteks energiamahukat tootmist teisiti maksustada ja seeläbi ettevõtlust soosida, põlevkivi kasutuse kontekstis toimub ressursitasude kogumispõhimõtete muutmise arutelu, rahandusministeerium kaalub töötajate tervisesse investeerimise soodustamist," tõi Palts näiteks.

Toidumaksud ka maksupoliitika

"Lõpuks on toidumaksud, mida on soovitanud rakendada sotsiaalministeerium, samuti maksupoliitika." leidis Palts. "Ja eks kõikide nende arutelude käigus käsitletakse ka maksubaasi ning katteallikaid. Eks enamasti on arutluse objektiks ju ka see, millega ühe maksu vähendamine kaetakse. Tegemist on puhtalt maksupoliitiliste vaidlustega."

Ettevõtjate poolt on Paltsi kinnitusel kindlasti ootus tugevamaks tööjõumaksude langetamiseks, kuid siingi on küsimus, kas ja mil määral, ja kuidas katta vähenev eelarvelaekumine, isegi, kui see on ajutine.

"Ettevõtjad on siin pigem seda meelt, et vähenemise kataks elavnev majandus ning kui vaja, siis osaliselt ka tarbimismaksud," leidis ta.

Presidendiga tuleb Paltsi hinnangul igal juhul aga nõustuda selles osas, et arutelude keskmes peab olema küsimus, kuidas rikkust juurde luua, mitte seda lihtsalt ümber jagada.

"Igal juhul ei tohiks maksupoliitikaga pärssida soovi tulu teenida ja rikkamaks saada. Seetõttu on olnud põhjendatud ka tulumaksumäära varasem langetamine ning ettevõtete tulumaksusüsteemi säilitamine tänasel kujul," nentis Palts.

Oluline ka stabiilsus

Ühel hetkel tekib Paltsi sõnul kahtlemata ilmselt ka küsimus, kui palju arutada on mõtet ja millal võiks leppida kokku, et nüüd mõnda aega me teatud küsimust ei torgi, sest ettevõtjate jaoks on siiski äärmiselt oluline ka maksusüsteemi stabiilsus.

"Investor küsib enne investeeringu tegemist kohe, et kas ma saan olla kindel, et te oma süsteemi lähima 4-5 aasta jooksul ei muuda, mis võiks muuta investeeringu kahjumlikuks," nentis Palts.

Ta rõhutas, et sama õiguskindlust väärtustavad ka tegutsevad ettevõtjad ning paraku tuleb enamasti siiski arvestada, et kõik maksupoliitilised arutelud ei pruugi kulmineeruda muudatustega, mis kõikidele meelt mööda oleksid.