“Kuni ei ole konkreetset kava paberil näinud on seda ideed ka äärmiselt keeruline kommenteerida. Kui aga keegi on tõesti pakkunud välja idee teha uus maks, ilma laiemaid eesmärke lisamata või süsteemi tervikuna ülevaatamata on tegemist väga negatiivse ja vastutustundetu ettepanekuga,” kommenteeris Palts koalitsiooni läbirääkimistel sündinud ideed.

“Ühe maksu lisamine või ka mõne senise ümbernimetamine ei lahenda ühtegi tänast probleemi, mis ettevõtjail viimasel ajal seoses pakendite aruandluse ja taaskasutamise temaatikaga seoses on tekkinud. Pigem tekitab neid hoopis juurde,” lisas ta.

Pakendite aruandluse ja ka aktsiisiga seoses on Paltsi sõnul viimasel ajal kerkinud ülesse mitmeid põhimõttelisi probleeme. “Oleme neid ka koos ministeeriumi ja ettevõtjatega juba põgusalt arutanud. Ettevõtjate vaatest on vajalik süsteemi toimimine tervikuna üle vaadata ja välistama ei peaks ka selle täielikku ümbertegemist.”

“Pakendite maksustamise ja taaskasutamise süsteem peab olema toimiv nii ettevõtjate vaates kui tagama ka keskkonnakaitse aspektide täitmise, kuid olema sealjuures efektiivne ja mõistlik,” rõhutas Palts.

Paltsi sõnul tuleb loomulikult tagada EL-i poolt seatud sihtarvude täitmine taaskasutamisele, kuid kuidas me seda teeme on meie enda otsustada. “Üldine maks seda ei taga. Tagab tervikuna toimiv ja meile sobilik süsteem. Kui keegi ütleks, et teeme madala maksu ja selle eest vabastame ettevõtjad aruandluse ja auditeerimiskohustusest, siis see oleks idee, mida võiks edasi arutada,” leidis Palts.

“Siis oleks vähemalt juba veidi aru saada, miks me midagi teeme ja kuidas see võiks millelegi positiivseltki mõjuda. Vastupidisel juhul jääb kergesti mulje, et kustutame tulekahju bensiiniga,” võttis Palts kokku.