„Varade üleandmine usaldusühingule tähendab praktikas märkimisväärses koguses juriidiliste formaalsuste järgimist. Praegusel hetkel tagab selliste formaalsuste järgimise juriidiline nõunik,“ öeldakse Ukraina presidendi administratsiooni pressiteenistuses Porošenko äriasjade kohta ajakirjanike küsimustele vastama volitatud Makar Passenjuki vastuses selleteemalisele küsimusele, vahendab UNIAN.

Usaldusühingust räägitakse kirjas ainult tulevikuvormis.

Vastusest küsimusele firma Prime Asset Partners Limited (BVI) kohta, mille Porošenko asutas 2014. aasta augustis, selgus, et see offshore-firma ei olnud ainus.

„Prime Asset Partners Limited asutati 2014. aasta suvel korporatiivse restruktureerimise käigus, mis oli ettevalmistavas staadiumis Rosheni grupi edasiseks müümiseks. Pärast asutamist ei tegelnud kompanii mingi tegevusega, peale selle, mis on näidatud allpool. 2014. aasta sügisel asutas Prime Asset Partners Limited Küprosel kompanii CEE Confectionery Investments Limited, mis omakorda asutas Hollandis kompanii Roshen Europe BV.“

Prime Asset Partners Limitedi ainuomanikuna on näidatud Ukraina kodanik Petro Porošenko.

Sealjuures ei ole president näidanud oma offshore-firmat ja „abifirmasid“ 2014. aasta finantsdeklaratsioonis, mis on veel üks seaduserikkumine. Ka 2015. aasta deklaratsioonis ei ole selle kohta midagi. Mossack Fonseca andmetel on Prime Asset Partners Limitedile antud holding-ettevõtte roll kondiitrifirma Roshen Ukraina ja Küprose struktuuride jaoks. Rahaallikaks peavad olema „tulud kommertstegevusest“.

Juristide sõnul ei ole Prime Asset Partners Limitedi aktsiatel nominaalväärtust. Vastavalt 2014. aasta varade deklareerimise nõuetele kuulus deklareerimisele informatsioon aktsiate kohta, millel on nominaalväärtus.

Meedia on aga leidnud dokumendi, mis kinnitab, et Porošenko on tuhande aktsia omanik ja üks aktsia maksab ühe USA dollari.

Porošenko juriidilised nõustajad õigustavad offshore-püramiidi loomist presidendi poolt sellega, et see vastab Ukraina turupraktikale ettevõtete puhul, mida müüakse strateegilistele investoritele.