Paljud alates Vladimir Putinist kuni miljardäride abikaasadeni on kaitsnud Panama õigusbüroo Mossack Fonesca abil varasid.

Ega selles tehniliselt võttes ei ole midagi seadusevastast, kirjutab Celebritynetworth. Juba 1970ndatel oli kasulik kaitsta oma varandust kui elati riigis, kus valitsusel oli komme konfiskeerida kodanike varasid. Samuti oli see võimaluseks vältida suurelt varanduselt maksude maksmist.

Kui dokumendid said avalikuks ja tõi avalikuse ette õigusbürooga äri ajanud miljardäride nimed võiks ju arvata, et maksusadamad ei ole enam suure saladuskattega. Nüüd on rikaste asukohamaades teada miljonitest ja miljarditest mida on maksuvabadesse piirkondadesse peidetud. See võiks nende populaarsust kahandada.

Kuid nii ei ole asjad läinud. Selle asemel, et muutuda läbipaistvamaks oma rikkuse osas ja kus see asub on superrikkad hakanud otsima veel sügavamaid rikkuse peidukohti. Uuteks raha peidukohtadeks on saanud Marshalli saared, Antigua ja Liibanon.

Panama paberite leke paistab olevat ajanud tõsistelt raha peitnud poliitikuid, ärimehi ja kuulsusi närvi.

Kõige murelikumad on varanduse pärijad, kuna nad ei ole harjunud oma rahaasjade kohta infomatsiooni avalikustamisega.

Osalt kardetakse, et tulevikus on tulemas valitsuste suurem sekkumine, kuna ei ole põhjendamatu arvata, et valitsustele ei meeldi raha peitmine maksuvabadesse piirkondadesse selle maksustamise asemel.

Teiseks probleemikohaks on see, et välja on tulnud kuidas rikkad suhtlevad oma maksuvabade piirkondade nõustajatega. E-kirjad ja kirjutatud dokumendid muutuvad vähem populaarseks ja selle asemel kogub populaarsust paberivaba suhtlus, kus tehingud tehakse telefoni teel.