"Kodus seisvate kroonimüntide panka toomine on suuremale osale eraisikutest ainus reaalne ettevalmistustöö, mida neil euro kasutuselevõtmiseks on vaja teha. Kuna Eestis on arenenud elektroonilised makselahendused, siis suurt hulka sularaha inimesed kodus ei hoia," ütles pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm Delfile.

Küll on pea igas majapidamises arvestatav kogus kroonisente - statistika kohaselt on igal eestimaalasel keskmiselt 340 münti. Eesti Panga ja Pangaliidu koostöös võtavad pangad kroonisente kampaania korras vastu käesoleva aasta oktoobrist detsembrini.

Alates oktoobrist saab eraisik kroonimündid panna oma kontole tasuta.

"Soovitame ka kodus hoiustatava krooni sularaha sama pangaskäiguga oma pangakontol hoiustada, sest see on kõige lihtsam ja kasulikum viis eurole üleminekuks," märkis Talihärm.

Pangakontol olev raha vahetatakse automaatselt eurodeks 1. jaanuari keskööl, seda tehakse ametliku kursiga 15,6466 ja teenustasudeta. Inimene ei pea sel juhul ise astuma mingeid täiendavaid samme nagu näiteks krooni sularaha vahetus euro sularahaks.

"Uuele aastale ei tasu müntide panka toomist jätta, kuna pankade mündilugemismasinad muudetakse ühisraha kasutuselevõtmisel europõhisteks ning kroonimüntide ülelugemine on seetõttu tunduvalt aeganõudvam," ütles ta.

Euro kasutuselevõtnud riikide kogemus näitab, et vana vääringu münte tuleb tagasi ca 50-60% kogumahust. Eestis on ringluses 160 miljoni krooni eest münte.