UBS, Citigroup ja Morgan Stanley soovitavad klientidel pöörata rohkem tähelepanu nn. Brexiti debatile. Arvamusküsitlused näitavad Suubritannia üha kahanevat toetust Euroopa Liitu jäämisele.

Septembris tõstis Citigroup tõenäosust, et 30% valitjatest eelistavad Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust. Nomura arvates on lahkumise poolt 25% ja Societe Generale'i analüütikute arvates 45% hääletajatest. Morgan Stanley kirjutas läinud nädalal, et Suurbritannia varade hindadesse ei ole üldse arvestatud võimalust, et riik võib lahkuda EList.

„See peaks juba olema inimeste radariekraanidel,“ ütles UBS analüütik David Tinsley. „Mistahes on teie vaade Euroopale, peaksite te arvestama mõningase volatiilsusega kui lahkumise tõenäosus kasvab.“

„Praeguse hetke ja referendumi kuupäeva vahel tuleb moment, kui turgudel hakatakse pöörama rohkem tähelepanu Brexiti riskile,“ ütles Citigroupi Euroopa analüüsijuht Michael Saunders. „Brexiti hääletus ähvardab Suurbritannia majandust ja poliitilist stabiilsust.“

Hääletuse tulemuse ebakindlus võib viia Briti valitsuse võlakirjade hinnalanguseni, kui kardetakse enne hääletust Briti keskpanga intressitõusu, prognoosis UBS.

Šveitsi suurpank UBS prognoosis, et finantssektori ettevõtete ja ärikinnisvarafirmade aktsiad võivad kanda kaotusi, kui enamus eelistaksid Suurbritannia lahkumist. Societe Generale'i arvates paneks see panustama odavamale naelale.

EL lahkumine võtaks Suubritannialt piiranguteta ligipääsu 500 miljoni tarbijaga ühisturule. Mullu läks ligi pool Briti ekspordist Euroopa Liitu. See mõjutab ka Ühendkuningriigi võimekust meelitada välisinvesteeringuid ja rääkida kaasa kogu Euroopat mõjutavate regulatsioonide väljatöötamisele. Lahkumise pooldajad argumenteerivad, et tuleb sõlmida uued kaubanduslepingud ja vabaneda EL bürokraatiast, lõpetada maksumaksjate raha kulutamine Euroopale. See piiraks ka välistööjõu riiki saabumist.

Läinud nädalal avaldatud YouGovi küsitlus näitas, et 40% soovivad Euroopa Liidust lahkumist ja 38% sinna jäämist. Sellega said esmakordselt enam kui aasta jooksul juhirolli lahkujad.