“Ka ettevõtete laenude poolel on laenuhinnad alanenud,” kommenteeris olukorda laenuturul Nordea Panga korporatiivpanganduse juhi Rain Silivask. Tema sõnul on tegemist pigem diferentseerituse suurenemisega — alla on läinud marginaali alampiir.

“Tugevamatel munitsipaalidel ja riigiosalusega ettevõtetel on laenumarginaal alla 1%. Samuti saavad laene marginaaliga alla 2% tugevamad ja suuremad äriettevõtted,” kirjeldas Silivask Nordea laenupoliitikat. “Äriettevõtete laenud on ja jäävad pangale kõrgema riskitasemega kui eluasemelaenud ning sellele vastavalt jääb ka laenumarginaal kõrgemaks kui eluasemelaenudel.” Silivaski sõnul lähemas perspektiivis ettevõtetele suunatud laenude marginaalide alanemine parematele klientidele jätkub seoses pankadevahelise konkurentsiga.

Ühispank pakub väikeettevõtetele ettevõtluslaenu intressiga alates 5%. “Samas ei välista see number erandeid,” ütles Ühispanga pressiesindaja Evelin Allas Tema sõnul on Ühispangas ettevõtete väikelaenude keskmine intress võrrelduna 2002 aastaga langenud 3,2 protsendipunkti võrra. Sealjuures baasintress on langenud ligi protsendipunkti ning marginaalid ca 2,1 protsendipunkti võrra.

“Suuremate ja stabiilsemate ettevõtete puhul vaatleme turgu eraldi,” märkis Allas, “ja ka konkreetset intressinumbrit, mis on reeglina madalamad kui väike ja keskmiste ettevõtete laenude intressid.”