Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli sõnul on Euroopa Liidu liikmed ja teised lääneriigid vajadusel valmis külmutama pangakontod ja kehtestama reisipiirangud inimestele ja ettevõtetele, kelle seotust Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumises Brüssel kahtlustab.

“Rahusvahelise sanktsiooni sisu ja ulatuse määratleb sanktsiooni otsustav organ, näiteks Euroopa Liit, ÜRO, vmt. Rahvusvahelise finantssanktsiooni rakendamise ja täitmise eest seisab hea Rahapesu Andmebüroo,“ selgitas Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler ja lisas, et inspektsioon seisab hea Eesti finantsstabiilsuse eest. Ühegi rahvusvahelise sanktsiooni eesmärk iseenesest ei ole destabiliseerida selle jurisdiktsiooni majandust, kes neid kehtestab.

„Tänamatu on aga hinnata, missugune võiks olla teadmata detailidega sanktsiooni võimalik mõju Eesti finantssüsteemile. Küll aga tuleb märkida, et jälgime Ukraina ja Venemaa arenguid teraselt ning vajadusel reageerime ka nende pankade osas, keda need asjaolud võivad puudutada,“ märkis Kessler.

Danske Banki tegevjuht Aivar Rehe ütles, et nende pangasisesed tugisüsteemid on valmis koheselt järgima rahvusvahelisi sanktsioone, kui need rakenduvad Eesti pädevate organite korraldusel.

„Praktikas tähendavad sanktsioonid piiranguid sanktsioonide all olevate isikute rahaliste vahendite liikumisele nii panga sisse kui välja. Rahalised vahendid kontodel külmutatakse järgmiste otsuste ootuses,“ sõnas Rehe. Danske Bank teenindab Eestis pisut rohkem kui tuhandet Venemaa kodanikku, mis moodustab 1,3% panga eraklientidest.

Krediidipanga esindaja märkis, et neil on püsivalt olemas tehniline valmisolek täitmaks pädevalt organilt saadud korraldusi kontol asuva raha arestimises. „Võimalike sanktsioonide suunatus ja nende mõju meie kliendibaasi kuuluvatele isikutele ei mõjuta panga majandustegevust tervikuna,“ teatas Krediidipank.

Swedbank on seisukohal, et Eesti filiaal juhindub sel teemal oma otsustes nii Swedbank Grupi kui ka Eesti ja EL vastavasisulistest otsustest. SEB lisas, et pank analüüsib jooksvalt meie enda või meie klientide tegevusega seotud turgude arenguid. "Hindame seejuures erinevaid stsenaariume ja seda mitte ainult Vene kodanikega seoses."

Vene kodanike hoiuseid on pankades 190 miljoni väärtuses

Eesti Panga andmetel oli Venemaa eraisikute hoiuseid jaanuari lõpu seisuga Eestis tegutsevates pankades ligi 190 miljoni euro väärtuses, mis moodustas 4% eraisikute hoiuste koondmahust ja 39% mitteresidentidest eraisikute hoiuste mahust.
Venemaa ettevõtete hoiuseid oli jaanuari lõpu seisuga 9 miljonit eurot, mis moodustas 1% mitteresidentidest ettevõtete hoiuste mahust. Mitteresidentidest ettevõtete hoiustest valdav osa kuulub off-shore riikide ettevõtetele (53%).