Finantsinspektsiooni teeb murelikuks asjaolu, et Swedbanki teatel on neil kaks kolmandikku uutest eluasemelaenu lepingutest ainult Euriboriga sidumise asemel nüüd seotud panga enda baasintressiga. Kui Euribor on kindel suurus, siis on baasintressi kujunemine inspektsiooni hinnangul hoopis keerulisem, kirjutab Äripäev.

Ka Nordea ja SEB pakuvad võimalust intress panga enda baasintressiga siduda. Samas kinnitasid nii SEB kui ka Nordea, et suur osa eluasemelaenudest on antud siiski ainult Euribori baasil.

Finantsinspektsioon juhib tähelepanu, et kui Euriboriga seotud laenu intress suureneb või väheneb sõltuvalt lepingust kas iga kuue või kaheteistkümne kuu järel, siis panga enda baasintressi määr suureneb või väheneb ajas samuti sõltuvalt lepingust. Reeglina on see lisaks pankadevahelise rahaturu intressimäära muutumisele seotud ka Eesti majanduskeskkonna riskide muutumisega.

Finantsinspektsioon soovitab tähele panna sedagi, et pank võib ühepoolselt eluasemelaenu intressimäära muuta, kui ta on endale tüüptingimustega sellise õiguse jätnud. “See tähendab seda, et pank võib põhjendatud juhul — näiteks rahaturuintresside taseme, kliendi riskisuse, seadusandliku või majanduskeskkonna muutumisel — ette teatamata muuta ühepoolselt intressimäära suurust nende eluasemelaenu lepingute puhul,” kutsus inspektsioon üles kliente tähelepanelik olema.