VKG-l on üle 190 miljoni euro suurune laenuleping pankade sündikaadiga, kuhu kuuluvad Pohjola, Nordea ja SEB ning keskkonnainvesteeringute finantseerimiseks 20 miljoni eurone laenuleping Euroopa investeerimis- ja rekonstrueerimispangaga EBRD.

"Langevatest õlihindadest tingitud raskused tekitasid pankades palju küsimusi, kuid tänu ettevõtte kiirele reageeringule suudeti jätkata laenulepingutes kokkulepitud kõigi tingimuste täitmist," teatab VKG juhtkond grupi konsolideeritud majandusaasta aruandes. "Ebameeldivalt üllatas EBRD, kes erinevalt kommertspankadest peatas väljamaksed juba 2015 aasta algul."

VKG teatel põhjustas EBRD ka sündikaadi maksete peatumise ning ettevõte asus läbi rääkima laenulepingute restruktureerimiseks.

Aasta lõpus kokku lepitud uutel tingimustel on investeerimislaenu pakett nüüd 211,9 miljonit, millest sündikaadi osa on 191,7 miljonit ja EBRD osa 20,2 miljonit. Laenu tähtaeg saabub 2019. aastal; kui sinnani maksab VKG fikseeritud suurusega tagasimakseid, mis on arvutatud palju pikema tähtajaga (17 aastat) graafiku alusel, siis tähtaja saabumisel tuleb maksta korraga kogu ülejäänud võlguolev summa.

Ühtlasi seadsid pangad piirangud VKG dividendidele ja investeeringutele ning omanikud võtsid kohustuse anda ettevõttele likviidsuslaenu kümne miljoni euro ulatuses.

VKG märgib aruandes ka, et ei täitnud aasta lõpus laenulepingute tingimusi laenu ja EBITDA (tulu enne makse, intresse ja muid mahaarvamisi) suhte osas, samuti laenuteeninduse kattekordaja osas.

VKG käive oli mullu 166,8 miljonit eurot, langedes aastaga 14,6% ja kahe aasta võrdluses koguni 24,3%. "Aastale jättis väga tugeva pitseri 2014. aasta teises pooles aslanud õlihindade languse jätkumine," seisab majandusaasta aruandes. "Kuna üle poole VKG kontserni tuludest on otseselt sõltuvad maailmaturu õlihindadest, siis esmakordselt oma 17-aastase ajaloo jooksul lõpetas kontsern majandusaasta kahjumiga."

Põlevkiviõli hinna edasise kukkumise vastu kaitsmiseks sõlmis VKG mullu tulevikutehingud ligi poolele müüdud õli mahust. Aasta esimeses kvartalis teeniti põlevkiviõli eest keskmiselt 288 eurot tonnist ja aasta lõpus 247 eurot. Tulevikutehingute kasutamine jätkub ka tänavu.

Tänavuseks põlevkiviõli müügihinnaks prognoosib ettevõte 210 eurot tonn, aga aastaks 2020 ennustab VKG hinda kerkivat 330 euroni tonn.

Aruandes põhjal selgub, et VKG oli mullu sunnitud oma müügiootel varusid kõvasti alla hindama, kokku 20 miljoni euro eest. Samas polsterdas ettevõte oma bilanssi, viies kaevanduste läbinduskulud põhivara parenduse alla, tõstes nii põhivara väärtust.

VKG kattis mulluse kahjumi oma jaotamata kasumi arvel. Jaotamata kasumit on ettevõttel nüüd 257,7 miljonit eurot.