Oma nime lehes mitte avaldada soovinud Hansapanga kliendi sõnul keeldus pank talle andmast laenupuhkust, viidates kinnisvaraturu halvale seisukorrale.

“Laenuhaldur põhjendas, et kuna minu korteri väärtus on langenud, siis on panga riskid suurenenud,” rääkis naine.

Naine on enda sõnul panga lojaalne klient olnud Hoiupanga aegadest saadik ning võlgnevusi hoolimata suhteliselt suurest laenust esinenud pole. Lisaks on ta tarbinud mitmesuguseid Hansapanga investeerimistooteid. Maksepuhkusel oli naine olnud aasta ning nüüd soovis ta seda isiklikel põhjustel kuue kuu võrra pikendada.

“Halduri jutust jäi mulje, et kui ma pangale maksed võlgu jään, siis võib poole aasta pärast maksepuhkuse saamist uuesti arutada. Võlgnikuks jäämist ning maksehäirete registrisse sattumist ma aga kindlasti ei soovi,” kõneles naine.

Laenuhalduri suhtumisest hämmastunud klient lubas tulevikus panka vahetada.

“Hansapank kaotas nüüd igatahes ühe lojaalse kliendi. Praegu oleks laenu üleviimine teise panka liiga kallis, ent paari aasta pärast teen seda kindlasti. Samuti olen sellest pangast eemale viinud endaga seotud ettevõtted – ühtegi krooni Hansapank nende firmade arvelduste pealt enam ei teeni,” kinnitas klient.

Pole iseenesestmõistetav

Hansapanga pressiesindaja Kristi Künnapase sõnul ei ole maksepuhkusele lubamise korda karmistatud. Küll aga ei tasu laenuklientidel maksepuhkuse saamise võimalusse suhtuda kui millesegi enesestmõistetavasse.

“Maksepuhkuse andmisel tahame veenduda, et kliendil on reaalne vajadus. Kui klient esitab maksepuhkusetaotluse, siis on see meie jaoks sõnum, et klient ei jaksa oma laenu maksta,” rääkis Künnapas.

Künnapase sõnul ei ole põhjendatud maksepuhkuse andmine klientidele, kes on laenu alles mõned kuud tasunud. “Samuti ei ole maksepuhkus põhjendatud, kui klient soovib rohkem tarbida ja küsib sel otstarbel oma laenule maksepuhkust,” lisas pressiesindaja.

SEB panga kommunikatsioonijuht Silver Vohu lausus, et mulje pankade tõrksusest maksepuhkuste andmisel võib tekkida sellest, et praegusel ajal jääb üha rohkem inimesi oma maksetega hätta.  

“Meie soovitus on alati pangaga kohe ühendust võtta, kui on näha, et võivad tekkida probleemid. Kui inimene on oma laenudega juba hätta jäänud, siis maksepuhkust ei anta,” selgitas Vohu. “Kui laenumaksed käivad üle jõu, on targem soetada väiksem ja odavam eluase, kuni rahaline seis paraneb.”

Enamik maksepuhkuse andmisest keeldumisi ongi Vohu sõnul seotud sellega, et kliendi maksekäitumise taga võib aimata suuremaid probleeme.

Maksepuhkus on panga huvides

•• SEB panga kommunikatsioonijuht Silver Vohu tähendas, et puhtalt kasumit vaadates pole laenuandjatel mingit põhjust klientidele maksepuhkust mitte lubada.

•• “Panga jaoks on maksepuhkus kasulik, sest intressimaksed puhkusel olles jätkuvad,” lausus Vohu.

•• Pankade esindajate kinnitusel ei teki üldjuhul maksepuhkuse saamisega probleeme, kui laenu tasumist soovitakse edasi lükata lapse sünni pärast.

•• “Meil ongi ainuke muudatus seotud maksepuhkusega, mida antakse lapse sünni tõttu – nüüdsest anname seda pärast vanemahüvitise laekumise lõppu,” ütles Kristi Künnapas Hansapangast.

•• Samal ajal ei osanud Künnapas öelda arve, mis iseloomustaksid, kas maksepuhkusel olijate suhtarv laenuklientide arvust on võrreldes eelnenud aastaga muutunud.