Tänavu märtsi lõpus pani pankrotihaldur Küllike Mitt avalikule enampakkumisele nõudeõiguse Taavi Saavo vastu kogusummas 131 536,28 eurot. Enampakkumise alghind on 45 768,14 eurot.

Saavo on väga kirju minevikuga tegelane. Eesti Ekspress kirjutas temast 7. mail 2014 artikli pealkirjaga: "Rullnokk mängis pankurit, pettis riigilt miljoneid välja ja putkas Austraaliasse".

Võru Hoiu-Laenuühistu asutanud ja selleks Maaelu Arendamise Sihtasutusest 2008. aastal kolm miljonit krooni laenu saanud Saavo on petnud paljusid inimesi. Võru Hoiu-Laenuühistu juhatusse sattusid allkirjade võltsimise abil inimesed, kel ei olnud endil aimugi, et nad sinna kuulusid.

Hoiu-laenuühistud on mõeldud eeskätt oma liikmete teenindamiseks – nad võtavad vastu sääste omadelt, annavad laenu omadele. Ka Saavo lasi Võru ühistu põhikirja kirjutada ülla eesmärgi, et kavatseb ühise tegevuse kaudu osutada ühistu liikmetele omahinna tasemel teenuseid.

Võru Hoiu-Laenuühistu loomine käis hoopis teistmoodi, kui reeglid ette näevad. Taavi Saavo oli Tartu ülikoolis majandust õppides näinud, kuidas kursusevend Andro Roos pani käima Tartu Hoiu-laenuühistu, see on omal alal Eesti suurim. Saavo klopsis oma ühistu aga kokku paberil.

Saavo keerutas Maaelu Edendamise Sihtasutusest saadud miljoneid mitme firma vahel ja maksis siis raha ühistusse tagasi, justkui oleks tegemist sissemaksuga põhikapitali. "Taavi kandis mulle raha ja mina kandsin edasi, kuid mille jaoks, seda ma enam täpselt ei mäleta," meenutas ühistu juhatuse liige Teet Tali.

2009. aasta juulis algatas Tartu Maakohus Maaelu Edendamise Sihtasutuse avalduse alusel Võru ühistu pankrotimenetluse, sest too hakkas kohe lepingut rikkuma, ei teinud graafikus ette nähtud tagasimakseid.

Pankrotihalduriks määratud Küllike Mitt avastas, et ühistul puudus vara. Pangaarve oli nullis, paberimajandus kadunud. Saavo lubas elektronkirjas, et haldur saab vajalikud algdokumendid "kindlasti järgmise nädala jooksul". Järgmise nädala jooksul ei juhtunud midagi.

Alles siis, kui Mitt teatas, et hakkab Saavot isiklikult pigistama, sest esimees oli ühistust eraisikuna 800 000 krooni laenu võtnud, esitas viimast esindanud vandeadvokaat Rene Varul pataka pabereid. Nood ja pangaväljavõtted viitasid, et Saavo oli suure osa ühistu rahast endale ja oma firmadesse suunanud. Või ettevõtetele, mida Eesti äriregistris ei eksisteerinud või mis ei kandnud tol ajal sellist nime nagu paberitel kirjas.

Kuid Saavo vaidles vastu. Teatas advokaadi kaudu, et maksis laenu tagasi. Sularahas loomulikult. Tema tagastatud summad ja muu raha laenas ühistu edasi järgmistele firmadele. Samuti sularahas. Kahjuks sattusid laenuvõtjad raskustesse. Ja kahjuks olid laenud tagatiseta. Nii see raha kaotsi läkski.

Pankrotihaldur Mitt esitas avalduse politseile. Viitas kahtlustele, et ühistus toimus võltsimine, kelmus, raamatupidamiskohustuse rikkumine, osanike koosoleku kokku kutsumata jätmine, maksejõuetuse põhjustamine, vara ja võlgade varjamine, pankrotiavalduse õigel ajal esitamata jätmine, omastamine.

Võru Hoiu-Laenuühistu pankrot kuulutati välja 8. mail 2010.

Taavi Saavo on ka kriminaalkorras süüdi mõistetud. Uurimismaterjalid ütlesid, et Saavo käivitas 2005. aasta detsembris ehk 22 aasta vanuselt arvevabriku. Maksuameti rehkenduse kohaselt jäi riigil seetõttu saamata 2,1 miljonit krooni, kokku aga aitas Saavo kaasa 11,8 miljoni krooni mittelaekumisele.

Kohtuotsuseni jõudis see lugu alles 2009. aasta suvel. Saavo sai aasta ja nelja kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse kolme aasta pikkuse katseajaga.