SEISUKOHT

HELGI PäRN

Vaidlustes Eesti majandusarengu teemal võetakse sageli appi Chicago ülikooli professori Milton Friedmani nimi. Friedmani järgi saab turumajanduse mehhanism toimida ladusalt, kui riigi seadusandlus rakendub võrdse mõjuga kõikidele riigi füüsilistele ja juriidilistele isikutele.

Kas majandusprofessor saaks lubada ühtedele firmadele riigivõla kustutamist maksumaksjate rahakoti arvel, teistele aga mitte?

RAS Ookean on sotsiaalmaksuvõlglane 106 miljoni krooniga. RAS Silmeti ja RAS Marlekori võlg on üle 19 miljoni krooni. Möödunud aastal kustutati "lootusetud" sotsiaalmaksuvõlad 66 ettevõttel kogusummas üle 37 miljoni krooni. Suuremad võlgnevused kustutati RAS Dvigatelil, Eesti Põlevkivil, RAS Balti Manufaktuuril, AS Narva Silbetil.

Turumajanduse raudse reegli järgi tulnuks võlgade katteks kõigile neile firmadele pankrot kuulutada. Pankrot on turumajanduse juurde kuuluv. õigeaegselt käivitatud pankrotimenetlus võib keerulises majandussituatsioonis olevale firmale mõjuda värskendava puhanguna, sest siis selguvad varad ja võlgnevused, täpsustub bilanss. Ettevõtte tegevus võib jätkuda senisest paremate tulemustega, kui rakendatakse otstarbekaid meetmeid, arukat juhtimist, korrastatakse raamatupidamine.

Paljutsiteeritud Friedman ei suudaks ilmselt mõista RAS Ookeani põhjamineku lugu. Eesti Vabariigi majandusjuhid pidid olema teadlikud majandi seisust juba sel ajal, kui kehtis veel riiklik statistiline aruandlus, iga-aastane varade kohustuslik investeerimine jne. Juba siis tuli võtta vastu otsus, mis poleks võimaldanud järgnevatel aastatel tekkida suurel riigivõlal ja pankrotil.

Ookeani pankrot oli paratamatu

RAS Ookean oli funktsioneeriv terviksüsteem laevastiku, sadama, kaldaettevõtetega. Millegipärast hakati teda amputeerima ammu enne pankrotiohtu. Müüdi kasumiga töötav kalatöötlemistehas, parem osa laevastikust - 30 laeva, mõne vanus alla 10 aasta, 13 000-tonnine külmhoone, püünistetööstus, automajand jne. Laevastikku omav ettevõte jäeti ilma sadamast, kaidest, kusjuures materiaalselt laostatud firma pidi oma endise sadama teenuseid ostma turuhinnaga. Kust pidi tulema raha võlausaldajate jaoks, kui kasumiga kalatehas ja laevastik oli ära müüdud?

Laostunud laevastikku omavale RAS Ookeanile jäid vanaraua väärtusega laevad: vanake ujuvbaas "Frederyk Chopin" - 31-aastane, 2 traalerit - 14- ja 19-aastased, 6 traalerit - 21- kuni 26-aastased. Teatavasti on arvestatav laeva vanus kuni 15 aastat, vanemad neelavad ekspluatatsioonis hiigelsummasid. Sellise tegevuse loogiliseks tulemuseks oli ettvõtte pankrot. Kalburi laevad on ainus praktikakoht

AS Kalbur - F ostis laevad, lootes jätkata Eesti meremeeste traditsioonilist ookeanipüüki, mida alustati juba 1930. aastatel. See firma on teinud suuri pingutusi, et hoida hinges ookeanipüüki, millega antakse tööd kaluritele ja kalatöötlejatele. AS Kalbur - F on investeerinud laevade remonti 2,45 miljonit krooni, jõudnud likvideerida RAS Ookeani töötajate palgavõlgnevusi 3,5 miljoni krooni ulatuses, tasunud riigimakse 2,4 miljonit krooni eest ja andnud tööd 500 RAS Ookean töötajale.

Peale eeltoodu AS Kalbur - F laevad on ainus reaalne praktikakoht merendust õppivatele noortele. Selle firma laevadel saavad kogenud meremeeste juhtimisel ookeaniristsed Eesti Merehariduskeskuse kadetid ja Ametikooli õppurid. Ookeanil praktiseeritakse laevajuhtimist, mehhaanikat, kalapüügitehnikat ja kalatöötlemist. Eestis ei ole teist sellist võimalust noorte meremeeste ookeanipraktika läbiviimiseks. Tuleviku Eesti majandus vajab aga hea väljaõppega meremehi.

Ookeani pankrotihalduri ambitsioonid lähtuvad väga kitsast huvist - müüa vara. Pankrotikuulutamine ise on hilinenud ja pikk pankrotimenetlus vaid suurendab maksumaksja koormist.

Helgi Pärn on Eesti Merehariduskeskuse meremajandamise teaduskonna dekaan