Esimene katse Hiiu kalatööstuse tervikvara 16 miljoni eest müüa luhtus, sest selle ostuks ei laekunud ühtki sooviavaldust.

“Pankrotitoimkond otsustas panna kinnistu ja ehitised kümne miljoni krooni eest enampakkumisele,” selgitas pankrotihaldur Andres Alaver. “Kalatöötlemisseadmed lähevad müüki alghinnata, kokku on neid umbes sada nimetust.”

Alaver märkis, et kui kinnistu ja hoonete vastu on üles näidatud suurt huvi, siis tööstuse seadmeid ei soovi keegi osta. Haldur usub, et need jäävadki müümata. Turgu võiks neile olla Ukrainas või Venemaal, ent on utoopiline, et keegi neid saarelt sinna transportima hakkaks, märkis haldur.

Venemaa ja Ukraina kehtestatud kõrgete imporditollide tõttu pole enam ka lootust tehast Hiiumaal käivitada. Hiiu kalatööstuse raskused algasidki möödunud aastal, mil ettevõtte põhituru Ukraina kehtestatud kõrgete imporditollide tõttu muutus müük sinna mõttetuks.

Tehas peatas töö selle aasta märtsis ning ameti kaotas täpselt sada inimest. Töölistel on seoses töölepingute lõpetamisega saada 800 000 krooni.

Viru kalatööstuse omanikud Agu Laanemets ja Eduard Kotljarov ostsid Kõuhknate pankrotistunud AS-i Dagotar Kõrgessaare ja Lehtma kalatehase eelmise aasta mais 23,5 miljoni krooni eest.

Enne pankrotti müüs ettevõte Lehtma kalatsehhi kümne miljoni krooniga AS-ile Dagöplast, kes on ka Kõrgessaare tehase ostmise vastu suurt huvi tundnud.