Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduinstituut korraldavad Eesti parima toiduaine konkurssi juba kaheksandat korda. Varasematel konkurssidel on selgitatud Eesti parim toiduaine, parim jook ning parima ekspordipotentsiaaliga toiduaine.

"Inimeste tervis sõltub kõige otsesemalt sellest, mida ja kuidas nad söövad," ütles Eesti Toiduainetööstuse Liidu tegevdirektor Helve Remmel. "Püüame tervislike toidutoodete esiletõstmisega omalt poolt suunata eestimaalaste toitumisharjumusi tervislikkuse suunas."

Parima tervisetoote tiitlile võivad pretendeerida toiduained, mis on kas vähendatud toiduenergiaga, optimeeritud toitainete sisaldusega või rikastatud vitamiinide ning mineraalainetega. Konkursil saavad osaleda Eestis tegutsevate toiduainetööstuste poolt tööstuslikud toodetud toiduained, mis on turule toodud ajavahemikus juulist 1999 kuni juulini 2001. Võitja kuulutatakse välja 24. oktoobril toimuval toidutööstuse päeval.

Lisaks parima toiduaine, joogi, ekspordipotentsiaaliga toote ning tervisetoote väljaselgitamisele antakse välja ka auhinnad erinevate toidugruppide lõikes (piimatooted, lihatooted, kalatooted, pagaritooted, kondiitritooted, puu- ja köögiviljatooted, mittealkohoolsed joogid, alkohoolsed joogid ja muud tooted).

Eelmisel aastal tunnistati Eesti parimaks toiduaineks AS Werol Tehaste Olivia toiduõli. Teine koht omistati ASi Grüne Fee Eesti maitseroheliste seeriale ja kolmas koht AS Talleggi jahutatud pidupäevarullidele küpsetuskotis.

Üle-eelmisel aastal tunnistati parimaks Mulgi Meieri aprikoosi ja maasika kohupiimadesserdid.

Seitsme eelnenud aasta jooksul on 91 ettevõtet esitanud konkursile kokku 627 toodet.

Konkursi eesmärk on tutvustada tarbijale ja kaubandusele kodumaiseid uusi toiduaineid ning nende tootjaid, innustada tööstust tootearendusel kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmiseks nii Eesti toiduturul kui ekspordis.

Samuti soovivad konkursi korraldajad kujundada soodsat suhtumist kodumaisesse toiduainetööstusesse ja toitu, on öelnud ETAle konkursi sekretär Tiina Veisserik.