Pärnu saab remondiraha riigilt. Valitsus võttis teisipäeval vastu otsuse, et eraldab tagastamatu abina omandireformi reservfondist Pärnu linnavalitsusele sundüürnike korteriprobleemide lahendamiseks neli miljonit krooni.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna ehituse peaspetsialist Kaarel Koppel ütles, et eskiisprojekti järgi ehitatakse 54toaline ühiselamu tüüpi maja korterelamuks, kuhu kavakohaselt tuleb kolm kolme-, üheksa kahe- ja üheksa ühetoalist korterit.

Igasse korterisse tahetakse ehitada omaette köögi- ja dušinurk või vannituba. Praegu on kolmekorruselises elamus korruse peale kaks ühiskööki ja kaks sanitaarsõlme.

Koppeli jutu järgi on väga halvas seisus Liiva 8b elektrisüsteemid ja torustikud. “Elektrikilbid on tuleohtlikud,” väitis ta. “Pole vist nädalat, kui seal ei tuleks torusid parandada.”

Peale torustiku ja elektrisüsteemi kavatsetakse välja vahetada hoone aknad, keskküttesüsteem ning katus, samuti soojustada pööning. Keldrisse tuleb iga korteri kohta keldriboks.

Koppel ei osanud öelda, kui palju linn valitsuse antava rahaga remontida jõuab, sest arvestuste põhjal kulub ühiselamu ümberehitamiseks 5,3 miljonit krooni.

Majandusosakonna elamumajanduse peaspetsialisti Liivi Vaidla hinnangul lahendab Liiva tänava ühiselamu ümberehitus kümnendiku linna sundüürnike vajadustest. “Pärnus oleks sundüürnikele vaja umbes 200 korterit,” lausus ta.

Ühiselamu senised asukad pole sundüürniku staatuses ega jää remonditud majja elama.

“Maja on remondi ootel olnud pikka aega,” seletas Vaidla. “Ühiselamus on väikesed, kaheksa-üheksa ruutmeetri suurused toad, linnavalitsus on andnud sinna elamispindu pooleaastaste lepingutena.”

Praegu elab Liiva 8b-s kümmekond inimest, kellel on pikaajaline üürileping. Nendele peab linn leidma uue elamispinna.